Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Coalitie presenteert bezuinigingsplannen, kijk de persconferentie hier terug

1 september 2020, 07.03 uur · Aangepast 2 september 2020, 10.31 uur · Door Redactie

Coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP lieten vanochtend weten hoe ze honderden miljoenen euro's willen bezuinigen. Het begrotingstekort is vooral veroorzaakt door tegenvallende inkomsten door de coronacrisis.

Om 9.30 uur gaven fractievoorzitters Femke Roosma, Reinier van Dantzig, Sofyan Mbarki en Erik Flentge in de Stopera een persconferentie. Deze persconferentie was live te volgen op AT5, op televisie, internet en Facebook. Volgens de coalitiepartijen gaat het om plannen om 'Amsterdam duurzaam en sociaal uit deze crisis te helpen'.

Geen heilige huisjes

Door de coronacrisis krijgt de gemeente dit jaar met name veel minder parkeerinkomsten en toeristenbelasting binnen, ook zijn de zorguitgaven gestegen. In april gaf het stadsbestuur al aan dat er een 'groot gat' in de begroting zou ontstaan. 'Dit vraagt een fundamentele herziening van ons beleid en onze ambities. Daarbij bestaan geen heilige huisjes', gaf het stadsbestuur aan. 

Gemeenteraadsleden onderhandelen al een paar weken over de bezuinigingen. De voltallige oppositie sprak deze week via De Telegraaf haar zorgen uit, omdat de coalitie van plan zou zijn om onder meer de belastingen te verhogen. Dat bleek inderdaad het geval

Veel kleiner

Burgemeester Femke Halsema ging vorige week ook kort op de financiële situatie van de stad in. 'We hebben inmiddels een tekort op onze begroting van ruim 300 miljoen', zei ze in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester. 'De coalitiepartijen, en daar maak ik natuurlijk geen deel van uit, die zijn nu na aan het denken hoe om te gaan met de begroting voor de komende tijd. Want de inkomsten van de gemeente zijn veel kleiner geworden.'

Kijk de persconferentie hieronder terug:

Coalitie presenteert bezuinigingsplannen

Coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP laten vanochtend weten hoe ze honderden miljoenen euro's willen bezuinigen. Het begrotingstekort is vooral veroorzaakt door tegenvallende inkomsten door de coronacrisis.

Posted by AT5 on Wednesday, September 2, 2020

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938