Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tot tien jaar cel voor aanslag op De Telegraaf

28 september 2020, 11.29 uur · Aangepast 28 september 2020, 11.47 uur
Door Redactie · Foto: Ook het proces waarvan de aanslag op De Telegraaf deel uitmaakt, wordt opgeschort

Twee mannen van 27 en 29 jaar zijn veroordeeld tot 10 jaar en 4,5 jaar cel voor hun aandeel in de brandstichting bij De Telegraaf en deelname aan een criminele organisatie gericht op autocriminaliteit. Ook moeten zij de krant ruim 200.000 euro schadevergoeding betalen. Met hun daad pleegden de mannen een aanval op de persvrijheid.

Vier anderen worden vrijgesproken van betrokkenheid bij de brandstichting. Eén van hen is wel schuldig aan heling van de gebruikte vluchtauto, een ander aan deelname aan de criminele organisatie. In dat onderzoek krijgen verder nog eens 4 anderen straffen opgelegd voor heling, drugsbezit of deelname aan de organisatie.

Op 26 juni 2018 reed midden in de nacht een Volkswagen Caddy in op de gevel van De Telegraaf. De auto werd daarna in brand gestoken. Een deel van het pand raakte zwaar beschadigd, maar niemand raakte gewond. De daders vluchtten in een Audi, die later uitgebrand werd aangetroffen in Noord.

Criminele organisatie

Vanuit een al langer lopend politieonderzoek naar een groep personen die zich bezighield met voertuigcriminaliteit, kwamen de twee hoofdverdachten in beeld. Zij worden niet alleen veroordeeld voor hun rol bij de brandstichting bij De Telegraaf, maar ook voor hun aandeel in de criminele organisatie. Op basis van onder meer telecomgegevens en afgeluisterde telefoongesprekken acht de rechtbank bewezen dat zij samen de Caddy hebben gestolen.

De 27-jarige verdachte heeft de Audi in brand gestoken, zijn 29-jarige medeverdachte was vooraf nauw betrokken bij het regelen van de vluchtauto. Ook is vast komen te staan dat de 27-jarige leiding gaf aan de criminele organisatie. De 29-jarige was zijn vertrouweling. De organisatie richtte zich op voertuigcriminaliteit.

Anders dan wat het Openbaar Ministerie stelde, bevat het dossier onvoldoende aanwijzingen dat de organisatie ook het doel had om voorbereidingen te treffen voor moorden en brandstichting. De Telegraaf publiceert al jaren regelmatig artikelen over de georganiseerde criminaliteit. Hoewel de precieze achtergrond van de brandstichting niet uit het dossier blijkt, ziet de rechtbank de daad wel als een tegenactie van de georganiseerde criminaliteit gericht op De Telegraaf.

Aanval op de persvrijheid

De actie had tot doel de krant te beïnvloeden en is daarmee een aanval op de persvrijheid. In een democratische samenleving is die persvrijheid een groot goed. De rechtbank rekent de mannen hun daden dan ook zwaar aan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938