Stad

Doek dreigt te vallen voor kunstcentrum W139 in de Warmoesstraat

18 oktober 2020, 16.52 uur · Aangepast 18 oktober 2020, 22.05 uur · Door Redactie

Tentoonstellingsruimte W139, dat al sinds 1979 in de Warmoesstraat zit, verliest volgend jaar zijn subsidie van de gemeente. Het kunstcentrum staat erom bekend ruimte te bieden aan jonge en experimentele kunstenaars. Er is een petitie gestart om het instituut een overlevingskans te bieden.

W139 is de laatst overgebleven productie- en presentatieruimte voor hedendaagse kunst in de Amsterdamse binnenstad. 'Het is zo'n geweldige plek om als kunstenaar je werk te kunnen tonen', zegt kunstenaar Susan Kooi. 'Het is ook een plek waar heel veel verschillende mensen komen.'

Quote

'Alles is gebaseerd op massatoerisme. Pizza-, Nutella- en wafelzaken'

w139 over monocultuur in de binnenstad
Het besluit, dat afgelopen zomer genomen werd, zorgt ervoor dat de subsidie teruggedraaid wordt naar nul. Dat leidt bij de organisatie tot een vermindering van inkomsten van wel 75 procent. 'Tel daarbij de coronacrisis op, ook komen we niet in aanmerking voor noodsteun ten behoeve van alle coronatoestanden, en we hebben bijna geen publieksinkomsten meer. De situatie is echt heel acuut geworden daardoor', aldus Nadia Benchagra, coördinator van W139. 
Quote

'Het is zo'n geweldige plek om als kunstenaar je werk te kunnen tonen'

Susan kooi, kunstenaar

W139 vindt dat er sprake is van monocultuur. 'Alles is gebaseerd op massatoerisme. Pizza-, Nutella- en wafelzaken', aldus de organisatie. De kunstraad oordeelde dat W139, ondanks 25.000 jaarlijkse bezoekers, 'in zichzelf gekeerd is' en zich vooral richt op een specialistisch publiek. Om die reden wordt het geld, dat deels uit het Amsterdams Fonds voor de Kunst komt, stopgezet. 

Er is door betrokken kunstenaars een online petitie gestart om het voortbestaan van W139 te bepleiten. De petitie is inmiddels meer dan 2400 keer ondertekend.

📋 Doe mee aan het AT5-panel
Heb jij ook een mening over de stad? Via het AT5-panel kan iedere Amsterdammer meedenken over actuele kwesties. Klik hier om je aan te melden. En hier lees je meer over het AT5-panel.