Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente start afvaloffensief: 'We constateren 1000 overtredingen per week'

6 november 2020, 07.00 uur · Aangepast 6 november 2020, 10.10 uur · Door Redactie

Afvaloverlast is met stip de allergrootste ergernis van Amsterdammers. En ook die van wethouder Reiniging, Laurens Ivens. Vooral tijdens de coronacrisis is de hoeveelheid afval toegenomen. De gemeente is daarom met een afvaloffensief begonnen om de stad schoner te krijgen.

In Gaasperdam in Zuidoost klagen bewoners steen en been. Al dagenlang liggen er bergen afval naast de ondergrondse containers. 'Dit is al sinds dinsdag', zucht een bewoner. 'Er lopen ratten rond en vogels maken de zakken open, dus het wordt één grote zooi.'

'Verschrikkelijk', zegt een buurvrouw. 'Ik denk dat ze niet geleegd worden, anders ligt het er toch niet?' Het afval een paar dagen op het balkon stallen zien ze niet zitten. 'Na drie, vier dagen krijg je muizen, dus dan houdt het op.' 

Quote

'Vogels maken de zakken open dus het wordt één grote zooi'

bewoner zuidoost

Sinds de coronatijd wordt er in totaal een kwart meer afval aangeboden door de Amsterdammers.
Zo is het huishoudelijke afval met 8 procent toegenomen. De hoeveelheid aangeboden grofvuil is zelfs met twintig procent gestegen en het glas met 17 procent. Ook wordt er 8 procent meer plastic weggegooid, en bijna 2 procent meer papier.

Toename afval in Amsterdam

Maar dat afval belandt vaak op straat in plaats van in de containers. Op 150 plekken per stadsdeel is het echt een groot probleem. In totaal gaat het om 1050 plekken. Een deel van de Amsterdammers negeert vanuit gemak de regels, maar ook steekt de gemeente zelf de hand in eigen boezem en start daarom een afvaloffensief. Zo werken afvalcontainers niet altijd of worden ze niet op tijd geleegd.

Boetes

Dat moet beter volgens wethouder Ivens. 'We hebben afgesproken dat we veel intensiever inzetten op het schoner krijgen van de stad. De gemeente moet zijn zaken op orde hebben, zo zijn we intensiever aan het handhaven. Sinds juli rijden er dagelijks 14 toezichthouders langs locaties waar veel afvaloverlast is. Die constateren 1000 overtredingen per week. 

Quote

'Dagelijks rijden 14 toezichthouders langs de probleemlocaties. Er zijn 1000 overtredingen per week'

laurens ivens, wethouder reiniging

Ivens: 'Wij moeten als gemeente de mensen goed informeren en motiveren om dat niet te doen, maar als mensen toch denken: ik moet mijn afval kwijt en schijt hebben aan alle regels, ja dan moeten we boetes uitschrijven.' Die boetes zijn nu 95 euro per overtreding. Ook is de gemeente bezig met het plaatsen van informatieborden- en stickers op de afvalcontainers. Afvalophalers gebruiken een app om te registeren of een container vol is en wat er verkeerd wordt aangeboden. 

📋 Doe mee aan het AT5-panel

Heb jij ook een mening over de stad? Via het AT5-panel kan iedere Amsterdammer meedenken over actuele kwesties. Klik hier om je aan te melden. En hier lees je meer over het AT5-panel. Deze productie is tot stand gekomen met hulp van het SvdJ