Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advies tegen terugkeer van drukte: laat ook dagjesmensen betalen voor bezoek aan de stad

26 november 2020, 14.03 uur · Aangepast 26 november 2020, 14.17 uur · Door Redactie

Een algeheel verbod op vakantieverhuur via een site als Airbnb en een zogenaamde City Tax, een stadsbelasting die ook dagjesmensen die Amsterdam bezoeken moeten gaan betalen. Het zijn twee opmerkelijke punten uit een advies van amsterdam&partners, het vroegere citymarketing.

In een vandaag verschenen rapport dat opgesteld is in samenspraak met bewoners en ondernemers adviseert amsterdam&partners de bezoekerscultuur van de stad helemaal aan te pakken. Een aantal te nemen maatregelen moet ervoor zorgen dat de toeristische drukte van voor de coronacrisis en dan met name de overlast daarvan, niet meer terugkeert.

Herontwerp bezoekerseconomie

'Het is noodzakelijk om nu met elkaar in actie te komen. We willen niet terug naar de situatie voor de coronacrisis maar zo snel mogelijk een duurzame bezoekerseconomie die de stad en haar inwoners verrijkt', zegt Geerte Udo, directeur van amsterdam&partners. Daarnaast moet de stad inzetten op het imago van congresstad.

De nieuwe bezoekerseconomie moet 'herontworpen' worden aan de hand van zeven pijlers. Zo moeten er vooral bezoekers aangetrokken worden die komen voor het bijzondere karakter van de stad. Er moet een heldere strategie komen 'die de nacht verrijkt en de overlast, door onder andere wangedrag, beperkt'. En er is een masterplan nodig dat de balans tussen wonen, werken en waardevol bezoek aan de stad herstelt.

Het advies van amsterdam&partners is vandaag overhandigd aan wethouder Everhardt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938