Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente heeft nog nergens huur kwijtgescholden: 'Bijzonder en heel jammer'

16 december 2020, 15.00 uur · Aangepast 16 december 2020, 20.46 uur · Door Redactie

Verschillende politieke partijen hebben zich vanmiddag kritisch uitgelaten over het verhuurbeleid bij gemeentelijk vastgoed. Ondernemers klaagden eerder tegenover AT5 dat de huur ondanks de coronacrisis door de gemeente niet wordt kwijtgescholden. Vanmiddag bleek dat de gemeente dat bij geen enkel bedrijf heeft gedaan. Wel zei wethouder Meliani bereid te zijn 'te kijken wat de mogelijkheden zijn.'

Raadslid Kevin Kreuger, inmiddels lid van de Onafhankelijke Raadsfractie, stelde naar aanleiding van de klachten van ondernemers tijdens de gemeenteraadsvergadering vragen aan verantwoordelijk wethouder Touria Meliani (Vastgoed). Hij vond het 'bijzonder en ook heel jammer dat de gemeente zo weinig meegeeft richting haar huurders'. 

Commerciële verhuurders

VVD-raadslid Claire Martens wees erop dat de 'hier veelal verketterde' commerciële verhuurders wel regelmatig huur kwijtschelden vanwege de coronacrisis. Ook zei ze dat de gemeente nog 'marktconforme' huurprijzen rekent, terwijl de marktomstandigheden nu anders zijn. Zo waren er dit jaar al veel minder klanten en zijn niet-essentiële winkels sinds afgelopen dinsdag gedwongen dicht. De horeca is al een groot deel van het jaar dicht. 

Quote

'Juist in tijden van crisis zou de gemeente een betere verhuurder moeten zijn dan commerciële partijen'

Erik flentge, sp

Meliani zei dat 27 huurders de gemeente hebben gevraagd om de huur kwijt te schelden. 'Er is nog geen kwijtschelding gehonoreerd.' Een betaalregeling, waarbij ondernemers de huur op een later moment mogen betalen, is wel mogelijk. Het kwijtschelden van huur is niet uitgesloten, maar daar is pas sprake van als een huurder bijna failliet gaat. Wethouder Meliani wil dat de gemeente 'maatwerk levert'. 

Betere verhuurder

'Bent u het met mij eens, dat juist in tijden van crisis, de gemeente misschien wel een betere verhuurder moet zijn dan commerciële partijen?', vroeg Erik Flentge van coalitiepartij SP de wethouder daarna. 'Ik zie uw pogingen, maar moeten wij in principe niet zeggen, de gemeente zou het beter moeten doen dan commerciële partijen?'

De wethouder zei het met Flentge en de andere raadsleden eens te zijn. Mede vanwege de dinsdag ingestelde harde lockdown is ze bereid 'te kijken wat de mogelijkheden zijn'. Meliani zei dat ze later op de kwestie terugkomt. 

1500 panden

De gemeente Amsterdam heeft zo'n 1500 panden in de stad die zij verhuurt. Deels aan bedrijven met een maatschappelijke functie, de rest aan andere organisaties. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938