Stad

NL
V

Overvolle noodopvang moet kinderen weigeren, kinderdagverblijven gaan bijspringen

14 januari 2021, 07.00 uur · Aangepast 14 januari 2021, 11.41 uur · Door Redactie

De noodopvang van sommige scholen zit zo vol dat kinderen van ouders met een cruciaal beroep worden geweigerd. BBO, de vereniging van schoolbesturen van het Primair Onderwijs, grijpt in. Kinderopvangpersoneel gaat helpen bij de noodopvang. 

Moeder Glainess Adely Copra zit met haar handen in het haar. Ze werkt bij Jeugdzorg en kan dagelijks door crisissituaties worden opgeroepen. Ondanks dat zij een cruciaal beroep heeft, mag haar dochter Romy niet naar de noodopvang van de Wereldwijsschool in Zuidoost. 'De school geeft aan dat ze het graag zouden willen, maar dat ze mij nee moeten verkopen.'

Paula Hoonhout van de Wereldwijsschool heeft te veel aanmeldingen
Quote

'Ik kan niet voor het onmogelijke gehouden worden'

Paula Hoonhout, wereldwijsschool

'Ik kan niet voor het onmogelijke gehouden worden', zegt directrice  Paula Hoonhout. Te veel ouders doen een beroep op de noodopvang. Daarnaast heeft ze te maken met zieken. 

De gemeente maakte begin januari een analyse van de noodopvang op basisscholen. In totaal worden er nu bijna 14.000 kinderen in Amsterdam opgevangen. Dat is 3,5 keer zoveel als tijdens de eerste lockdown. 'Ouders zijn minder bang geworden om hun kinderen naar school te doen', verklaart Hoonhout. 

Kinderopvang springt bij

Ze is blij dat BBO en de kinderopvangorganisaties afspraken hebben gemaakt om de noodopvang te ondersteunen. Daarbij is te denken aan kinderopvangpersoneel dat ingezet gaat worden op noodopvang. Scholen moeten daarbij zelf het initiatief nemen om kinderdagverblijven te benaderen. 

Glainess Adely Copra moet naast haar werk ook voor haar dochter zorgen

📋 Doe mee aan het AT5-panel
Heb jij ook een mening over de stad? Via het AT5-panel kan iedere Amsterdammer meedenken over actuele kwesties. Klik hier om je aan te melden. En hier lees je meer over het AT5-panel.