Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter verbiedt uitbreiding van hotel aan de Amstel

3 februari 2021, 08.05 uur · Aangepast 3 februari 2021, 08.18 uur
Door Redactie · Foto: Flickr/Bas Pijls

De rechter heeft de uitbreiding van een hotel aan de Amstel verboden. De vergunning is in 2019 verleend door de gemeente toen de hotelstop al van kracht was. De zaak was aangespannen door de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB).

Er is in het pand aan de Amstel, op de hoek van de Nieuwe Prinsengracht vlakbij Carré, al een hotel gevestigd, maar de gemeente stond een uitbreiding toe van het aantal hotelkamers. Bij die uitbreiding werden ook panden op de Nieuwe Prinsengracht betrokken. 

Inzet van de zaak was dat het hotelplan op zes punten in strijd was met het bestemmingsplan. De bouwhoogte wordt overschreden, er vinden doorbraken plaats, de bestaande ontsluiting wordt verwijderd, verschillende bouwlagen worden in gebruik genomen als hotel, trappenhuizen worden in gebruik genomen voor de hotelfunctie en een deel van de begane grond wordt in gebruik genomen als restaurant.

De VVAB stelde zich dat wanneer een plan niet past in het bestemmingsplan, zoals volgens de vereniging hier het geval is, het aan het gemeentelijk hotelbeleid moet worden getoetst. Dat werd dus gedaan bij de rechter en die oordeelde dat de uitbreiding op deze locatie niet mogelijk is. De vergunning had dus niet mogen worden verleend. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938