Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tientallen boten op het water uit protest tegen komst windmolens

24 april 2021, 09.05 uur · Aangepast 24 april 2021, 21.15 uur · Door Redactie

Tientallen boten zijn vandaag het water op gegaan om te demonstreren tegen de komst van windmolens in het IJmeer en in Noord. Dit omdat de gemeente zoekgebieden heeft aangewezen in onder andere IJmeer, Schellingwoude en bij de Noorder IJplas. Actiegroep Windalarm is fel tegen de komst van de windmolens. 

Om aan haar klimaatambitie te voldoen, wil de gemeente zeventien windmolens binnen de stadsgrenzen plaatsen. De helft daarvan komt in het Westelijk Havengebied te staan, maar voor de rest moet nog een locatie gevonden worden. Het IJmeer, de Noorder IJplas en Schellingwoude zijn door de gemeente aangewezen als voorkeursplekken. 

Maar volgens actiegroep Windalarm, organisator van de botenparade, zitten de zoekgebieden veel te dicht bij bewoond gebied en zouden de windturbines te groot en hoog zijn. Ze verwachten dat de komst van de windmolens veel geluidsoverlast met zich meebrengt voor omwonenden. Daarnaast benadrukt de groep dat er negatieve effecten zijn voor de natuur.

De boten varen langs de zoekgebieden vanaf het IJmeer, langs Durgerdam, Schellingwoude en het binnen-IJ naar de Noorder IJplas. Er zouden rond de 25 boten meevaren. 

Protest bewoners

Tijdens een inspraakavond over de komst van windmolens in januari gaven 160 mensen zich op om iets te zeggen. Bewoners maken zich vooral zorgen om gezondheidsproblemen: de geluidshinder door windmolens zou slaapstoornissen, hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.

Een bewoner van de Noorder IJplas, Bart Breedijk, vertelde eerder aan AT5 dat hij kapot was van het nieuws dat zijn buurt een voorkeursplek was geworden.  "Ik had zo gehoopt dat de wijsheid was ingedaald, dat het hier, en eigenlijk op geen enkele plek in Amsterdam mogelijk is. Maar ja, kennelijk moeten we nog even door met de strijd. Op juridische, financiële en morele gronden zal gewoon elke poging tot het plaatsen van windmolens onmogelijk worden gemaakt."

Tijdens een online bijeenkomst voor Amsterdammers afgelopen week zei wethouder Van Doorninck (Duurzaamheid) nog dat ze de onrust over de komst van de turbines wil wegnemen. "Als uit onderzoek blijkt, hier kan het niet, dan doen we het niet." Wel benadrukte ze het belang om voor 2030 vijftig megawatt extra aan windenergie op te wekken, wat neerkomt op 16 á 17 windmolens. 

Besluit

De verwachting is dat de gemeente eind mei zal beslissen met welke voorkeursgebieden ze verder gaan. Als dat is besloten, volgen er nog onderzoeken naar de gezondheidseffecten en vinden er informatieavonden plaats. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938