Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Meerderheid raad blijft tegen fouilleeracties: "Niet illusie wekken dat je zo geweld voorkomt"

26 mei 2021, 18.54 uur · Aangepast 27 mei 2021, 06.36 uur · Door Ronald Olsthoorn

GroenLinks, D66, DENK en BIJ1 dienen een voorstel in om af te zien van de proef met fouilleeracties in de stad. Burgemeester Halsema kwam kritische gemeenteraadsleden vrijdag tegemoet door een paar aanpassingen door te voeren, maar dat gaat de politieke partijen niet ver genoeg. 

De afgelopen weken vonden meerdere steek- en schietpartijen plaats.  Zo werd er een peuter geraakt door een kogel bij metrostation Kraaiennest en werden er vrijdagnacht vijf mensen neergestoken in De Pijp, een van hen overleefde dat niet. 

Maar volgens de vier politieke partijen is preventief fouilleren een "bewezen ineffectief middel". "Ik denk niet dat je de illusie moet wekken dat je met dit middel dat (de geweldsincidenten van afgelopen tijd, red.) zou oplossen. Dat is helemaal niet zo", zegt GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting. "Je moet het goede doen om het te voorkomen. Ik denk dat het voor een deel in de preventie zit."

Quote

"Het levert echt te veel schade op voor etnisch profileren en het kost te veel politie"

reinier van dantzig, d66

"Het levert echt te veel schade op voor etnisch profileren, het kost te veel politie en we zijn niet overtuigd van de resultaten", vult D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig aan. "Dan moeten we het volgens mij niet doen." De Partij voor de Dieren steunt het voorstel en daarmee blijft een meerderheid van de gemeenteraad tegen de veelbesproken proef. 

Annabel Nanninga, fractievoorzitter van JA21, noemt het heel ernstig. "Ik mag altijd een beetje lachen om die linkse gekte hier, maar ik begrijp het gewoon niet. Ik denk dat ik daar ook gewoon opheldering over ga vragen. Jongens, jullie willen dit toch ook niet? Waarom blijven jullie dit tegenwerken? Ik kan daar gewoon niet bij."

Quote

"Ik mag altijd een beetje lachen om die linkse gekte hier, maar ik begrijp het gewoon niet"

annabel nanninga, ja21

Overigens gaat de Driehoek (burgemeester, politie en justitie) zelf over de proef en is er in principe geen goedkeuring van de gemeenteraad nodig. Wanneer de proef in zou gaan is nog niet bekend, eerder zei Halsema dat er tijdens de zware coronamaatregelen nog niet gefouilleerd zou worden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938