Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lerarentekort blijft hoog, grote problemen bij scholen om volgend schooljaar rond te krijgen

4 juni 2021, 08.19 uur · Aangepast 4 juni 2021, 10.34 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het lerarentekort in de stad blijft hoog. Volgens wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) hebben scholen grote problemen om de formatie voor komende jaar rond te krijgen. Ondanks dat het tekort aan basisschoolleraren vorig jaar is afgenomen, spelen de krappe woningmarkt en de coronacrisis het tekort in de hand. Bovendien gaan In 2024 ongeveer 260 fte aan leraren met pensioen. 

Pixabay

Het tekort was in 2020 ruim 10 procent. Een jaar eerder was dat nog ruim 12 procent. Bovendien is het tekort aan leraren beter verdeeld over de stad. Dat zijn de conclusies uit een rapport over het lerarentekort. Toch is wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) er niet gerust op.

Moorman maakte in 2019 al een plan om het lerarentekort aan te pakken, genaamd Noodplan Lerarentekort Amsterdam. Zo krijgen Amsterdamse docenten een bonus, een parkeerregeling en een reistegoed. Het plan kost de gemeente tussen 2019 en 2024 ruim 27 miljoen euro. 

"Omdat ik ervan overtuigd ben dat je ongelijkheid met ongelijkheid bestrijdt, ben ik blij
dat alle Amsterdamse leraren inmiddels een extra toelage krijgen voor het werken op een school
in de stad. En dat leraren die op een school werken met veel kinderen met een risico op een
achterstand, een aanzienlijk hogere toelage krijgen dan leraren op andere scholen", aldus de wethouder in een raadsbrief. 

Betaalbare woningen 

Ondanks dat deze aanpak zijn vruchten afwerpt, dreigen er nog flinke problemen. Zo kunnen docenten amper geschikte woningen vinden. "De huizenmarkt maakt het bijna onmogelijk voor leraren om in de stad te wonen en een landelijke salarisverhoging is nog niet in zicht. De urgentie voor een gezamenlijke aanpak blijft daarmee onverminderd hoog", aldus de wethouder. 

Tekort over 2021 niet duidelijk

Het exacte tekort over 2021 is nog niet duidelijk. De gemeente hanteert een nieuwe meetmethode die het ministerie van OCW en de overige grote steden sinds 2020 gebruiken. Dit maakt een vergelijking van de tekorten in de grote steden mogelijk. Een vergelijking met de cijfers van vorig jaar is -nog- niet mogelijk. 

Dankzij het programma zijn er wel een stuk meer zij-instromers gestart; dit schooljaar ongeveer 125. "Dit is een mooie ontwikkeling, maar onze ambitie was hoger. Vanwege de werkdruk op scholen als gevolg van de
coronacrisis zijn er 40 opleidingsplekken minder beschikbaar dan beoogd, waardoor de ambitie
van 180 nieuwe zij-instromers dit schooljaar niet wordt gehaald."

De wethouder blijft zich maximaal inzetten om het tekort aan te pakken: "Uiteindelijk zal ook een forse impuls van het Rijk in de salarissen en arbeidsvoorwaarden van leraren en schoolleiders, bijvoorbeeld door het dichten van de loonkloof, nodig zijn om het probleem echt duurzaam op te lossen", schrijft ze. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938