Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sluishuis bij IJburg trekt wereldwijd aandacht: ''Niet eerder zo'n gebouw ontworpen''

4 juli 2021, 11.00 uur · Door Redactie i.s.m. Bouwinvest

Vlakbij IJburg is een innovatief staaltje bouwen in het water te vinden. De bouw van het Sluishuis is daar namelijk in volle gang. Vanwege de bijzondere constructie van het gebouw wordt door architecten van over de hele wereld naar Amsterdam gekeken. ''Het Sluishuis is gewoon echt een uniek project. Wereldwijd is nergens eerder zo’n gebouw ontworpen.''

Het zijn voornamelijk de cantilevers die het gebouw zo uniek maken, ofwel de schuin oplopende wanden die het gebouw in een punt naar elkaar laten lopen boven het water. ''Het is het icoon van het project. Vooral constructief is het echt een hoogstandje'', zegt projectleider Anne Ippel.

Om de cantilevers te kunnen bouwen zijn zo’n zeventig heipalen in het water geplaatst om de ondersteuningsconstructie te kunnen dragen. Tegen het einde van de bouw zullen die weer worden verwijderd. 

Projectleider bouw Anne Ippel

Het gebouw wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 opgeleverd en gaat dan plaats bieden aan zo’n 442 appartementen, een horecagelegenheid, winkels en er verrijst krijgt eigen binnenhaven. Bewoners van het gebouw kunnen daar hun boot aanleggen. Ook woonboten krijgen in die haven een plek.

Circulair gebouwd

Het Sluishuis wordt zoveel mogelijk circulair gebouwd met gerecyclede materialen. Ook de energieopwekking is duurzaam: door zonnepanelen, goede isolatie en een warmtepomp produceert het gebouw straks meer energie dan er zal worden verbruikt.

Artist Impression cantilevers Sluishuis - De Beeldenfabriek Rotterdam

Bouw Woon Leef staat deze maand in het teken van Water. Meer informatie? Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebook en LinkedIn