Start van hoofdcontent

Stad

nl

Scholen ondanks lerarentekort weer van start: "Moeten het doen met datgene dat er is"

23 augustus 2021, 15.34 uur · Aangepast 23 augustus 2021, 17.01 uur · Door Robin Antonisse

Na zes weken vakantie gingen vanochtend de scholen weer van start. Toch is het op lang niet alle scholen gelukt om voor iedere klas een leraar te zetten. Naar schatting komen de basisscholen in stad een paar honderd leraren tekort, waardoor duizenden kinderen geen eigen juf of meester hebben.

"We zullen het moeten doen met datgene dat er is", legt directeur Robert Poggenklaas van basisschool De Schakel in Zuidoost uit. Voor de zomervakantie leek het er nog op dat sommige scholen de deuren niet meer konden openen, omdat er te weining leerkrachten zouden zijn. Dat blijkt dus niet het geval. 

Robert Poggenklaas, directeur basisschool De Schakel

Ook voor alle klassen van basisschool De Schakel staat een juf of meester, maar vervanging is er niet. "Daar lig ik dus wel eens wakker van. Van hoe gaat dat in de komende maanden. Bij het eerste griepje of de volgende coronagolf. Want als er bij mij een of twee personen uitvallen, dan heb ik ook binnen mijn school een groot probleem."

Net als op veel andere scholen worden de gaten opgevuld door onbevoegde leerkrachten. "Het is wel zwaar af en toe. Kinderen geven energie, maar kosten ook energie", vertelt Lobke Spijker voor de deur van haar groep 5. Ze zit in het laatste jaar van haar studie tot leerkracht en geeft ook les. "Je moet alles gewoon doen. En als je daarnaast ook nog je eigen school moet doen, dat is echt wel een dingetje."

Juf Lobke is leraar in opleiding

Leerkrachten opleiden

Een oplossing voor de korte termijn blijft volgens de directeur lastig. Hij probeert er met het bestuur alles aan te doen om nieuwe leerkrachten op te leiden. "Zo zijn er binnen mijn school drie onderwijsassistenten die zich gaan laten scholen tot onderwijsondersteuner, een gaat deeltijd pabo (lerarenopleiding red.) doen. Dus over een of twee jaar hopen vanuit eigen geledingen al drie nieuwe collega's opgeleid te hebben."

Met de problemen op de woningmarkt is het lastig om die nieuwe leerkrachten in Amsterdam te houden. Juf Lobke, die iets buiten de stad woont, denkt dat ze na haar opleiding wel in Amsterdam blijft werken. "Ik vind het werk fantastisch. Je hebt hier veel meer te leren dan dat dorpsschooltje waar ik zelf ooit op zat."

Reactie wethouder

Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) laat vandaag in een brief aan de gemeenteraad weten dat het tekort groter is dan een jaar geleden. "Opvallend zijn de grote verschillen tussen schoolbesturen en scholen; waar het ene bestuur nauwelijks vacatures heeft, zijn er meerdere schoolbesturen met tekorten van 15 en 20 fte aan bevoegde leraren. Dit betekent dat er meer noodmaatregelen zijn getroffen, die ook ingrijpender zijn dan vorig jaar."

Ze schrijft dat ze grote waardering voor het onderwijspersoneel heeft. "Het blijft essentieel om te investeren in het behoud van deze leraren voor de stad, en de werving van nieuwe leraren."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938