Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM: agenten wel degelijk beschoten bij wilde achtervolging na overval waardetransport

15 november 2021, 09.39 uur · Aangepast 15 november 2021, 20.36 uur · Door Martine Bakker

Volgens het Openbaar Ministerie is er na de overval op een waardetransport in Noord wel degelijk gericht geschoten op de agenten. Hoewel uit het dossier blijkt dat geen van de kogelinslagen is toe te schrijven aan wapens van de overvallers, is de Officier van Justitie ervan overtuigd dat de agenten onder vuur zijn genomen.

AT5

Dit weekend werd bekend dat dat onderzoek naar kogelinslagen in de woningen in Broek in Waterland en de politieauto's heeft uitgewezen dat het om politiemunitie gaat. Ook een kogelinslag in de voorruit van een auto en twee in een paardentrailer zijn afkomstig van politiewapens. De Officier van Justitie meldde maandag in de rechtbank dat zij echter geen reden ziet om aan de getuigenverklaringen van de agenten te twijfelen. “De ongeoefende schutters hebben al rijdend uit een van de vluchtauto’s geschoten." Dat zou volgens het OM ook blijken uit het feit dat er kogelhulzen zijn gevonden in Broek in Waterland, in een auto en op het wegdek.

Verklaringen

Het feit dat er op basis van forensisch onderzoek vooralsnog geen aanwijzingen voor gericht schieten zijn, betekent volgens het OM niet dat het niet is gebeurd. Dat zou ook blijken uit verklaringen van de agenten. De Officier van Justitie las aan het begin van de zitting zo'n verklaring voor: “Hij was aan het schieten, hij schoot in het rond, het leek erop alsof hij alles wat hij zag probeerde te raken. Ik zag dat het wapen op ons gericht was, ik keek in de loop.” 

De advocaten van de zes verdachten stellen echter dat er niet gericht is geschoten. Ze willen dat het OM die beschuldiging uit de ten laste legging haalt. Het OM kan anders een veel hogere straf eisen tegen de verdachten: poging tot moord en poging tot doodslag. Arne Kloosterman, advocaat van verdachte Sidy S. (38) stelt dat er alleen in de lucht is geschoten. "Die aangiftes waren er eerst. En er was chaos ook veel emotie. Er is bij de overval in de lucht geschoten dus ik kan me voorstellen dat er in de hitte van het moment gedacht wordt: "Er wordt op ons geschoten. Maar het tegendeel blijkt, wat mij betreft."

Kogelhulzen

Dat zou ook blijken uit camerabeelden en getuigenverklaringen. Er zouden volgens de verdediging alleen kogelhulzen afkomstig van de verdachten op de Meeuwenlaan zijn gevonden, waar alleen in de lucht is geschoten. Maar het OM stelt dat er wel degelijk acht hulzen zijn gevonden in Broek in Waterland, die afkomstig zijn van wapens van de verdachten. Ze lagen op het wegdek en in een politieauto. 

Het OM is niet van plan om de beschuldigingen over het gerichte schieten op de politie, uit de tenlastelegging te halen. Het verzoek van de advocaten om beeldmateriaal toe te voegen aan het dossier, is wel ingewilligd. Ook wordt er nog onderzoek gedaan naar het schieten. 

Gewelddadige overval

De overval vond afgelopen 19 mei plaats bij edelmetaalbedrijf Schone B.V. aan de Meeuwenlaan. De overvallers dreigden toen met automatische wapens en schoten buiten het filiaal in de lucht. Vervolgens vluchten de overvallers richting Broek in Waterland, waar de achtervolging uiteindelijk eindigde in een weiland. 

Bij de achtervolging werden zes verdachten aangehouden, een 47-jarige Fransman werd bij de actie doodgeschoten door de politie.  Vorige week werd een 20-jarige Belgische verdachte en een 44-jarige Fransman gearresteerd. Ook is nog een verdachte aangehouden in Kosovo. Zij verschijnen later voor de rechter. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.

De pro-formazitting wordt hervat in januari. In september begint de inhoudelijke behandeling.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938