Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Bijna helft van onderzochte besmettingen in Amsterdam is omikronvariant

22 december 2021, 10.12 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het aandeel van de omikronvariant bij onderzochte besmettingen in Amsterdam is in acht dagen tijd gestegen van 4 naar 48 procent. Dat meldt het Argos-consortium, een samenwerking van de GGD Amsterdam en Amsterdam UMC. Daarmee is de nieuwe variant bijna dominant in de stad.

Bij een steekproef op 20 december bleek het in 46 van de 95 onderzochte coronagevallen om de omikronvariant te gaan.

Het ziet er naar uit dat de omikronvariant veel besmettelijker is dan de deltavariant die nu nog dominant is in de rest van Nederland. Er zijn zorgen dat de huidige vaccins minder goed werken, verder is er nog veel niet bekend. ''Het risico op ernstige ziekte is in ieder geval niet groter, zo lijkt het", zei viroloog en OMT-lid Menno de Jong eerder tegen AT5

Zuid-Afrika

Eind november maakte Zuid-Afrika voor het eerst melding van de omikronvariant. Het luchtruim in Nederland werd voor zuidelijk Afrika snel na de ontdekking gesloten. Passagiers van twee vluchten uit Zuid-Afrika moesten bij aankomst worden getest. Van de 624 passagiers hadden 61 corona, waarvan 13 de omikronvariant. 

Op 8 december testten twee Amsterdammers positief op de omikronvariant zonder dat ze gereisd hadden. Dat betekende dat ze de omikron in Amsterdam hadden opgelopen en de virusvariant zich dus lokaal aan het verspreiden was. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938