Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema stemt in Oosterkerk: "Je kan laten merken welke richting jij wil dat A'dam uit gaat"

14 maart 2022, 15.48 uur · Aangepast 14 maart 2022, 16.12 uur · Door Roos Gerritsen

Fanatieke stemmers stonden vanmorgen al vanaf half 8 te trappelen om het rode potlood te gebruiken voor de stem-driedaagse. De komende dagen kan er gestemd worden voor de gemeenteraad en voor de stadsdeelcommissie. Burgemeester Femke Halsema bracht vanochtend haar stem uit in de Oosterkerk. 

AT5

"Ik vind het ongelofelijk spannend", aldus burgemeester Halsema die vanmorgen op de fiets naar de stemlocatie kwam. "Je ziet de laatste dagen heel veel wisselingen in de peilingen, dus ik ben heel benieuwd wat eruit komt." Volgens de laatste peilingen komen D66, GroenLinks en PvdA als grootste partijen uit de bus.

In de Oosterkerk delen de eerste stemmers hun politieke voorkeur. "GroenLinks", "SP", en "Partij voor de Dieren". De burgemeester wil het niet zeggen. "Nee, dat is heel geheim". Volgens een woordvoerder zou Halsema op een jonge vrouw gestemd hebben, maar op wie dat blijft onduidelijk.

Quote

"Het zou natuurlijk ook mooi zijn als vandaag en morgen veel mensen komen stemmen"

REmco de keizer, lid stembureau

Om de kiezers te verspreiden zijn vandaag en morgen zo'n 50 stembureau's in de stad geopend en aankomende woensdag worden er nog eens 450 locaties extra in de stad geopend. Remco de Keizer is lid van het stembureau in de Oosterkerk en verwacht dat woensdag de opkomst het grootst zal zijn. "Maar het zou natuurlijk ook mooi zijn als vandaag en morgen veel mensen komen stemmen."

Naast de nieuwe gemeenteraad hou je als kiezer aan dat stemmen natuurlijk ook een mooi souvenirs over.  "Het is zo'n mooi rood potlood. Ja, ik neem het mee naar huis." Een andere kiezer ziet een hele andere bestemming voor het potlood. "Lippenstift"

Op verschillende locaties kunnen Amsterdammers tussen 07.30 en 21.00 uur terecht om een stem uit te brengen. Op woensdag 16 maart is de uitslag live te volgen op AT5. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938