Start van hoofdcontent

Stad

nl

Is flexbouwen hét wapen tegen de woningnood? ''Je zet 's ochtends een huis neer en 's avonds kan er iemand wonen''

1 april 2022, 10.48 uur · Aangepast 7 april 2022, 10.27 uur · Door AT5 Producties

Om de woningnood in het land op te lossen, moeten er flink wat woningen worden bijgebouwd. Maar  dat is niet van de ene op de andere dag geregeld. Of...toch wel? Volgens voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade valt er behoorlijk wat winst te behalen met het bouwen van flexwoningen: woningen die met voorgefabriceerde houten onderdelen snel in elkaar te zetten zijn en die je ook nog eens kunt verplaatsen als dat nodig is.

De vraag naar huizen wordt alsmaar groter, zeker nu er ook een enorme stroom vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland komt. Dat vraagt om slimme oplossingen, vindt Alkemade. En dat gaat volgens hem verder dan alleen een ''slim in elkaar getimmerd huisje ergens ver weg buiten de stad.'' Die flexwoningen kunnen we volgens hem ook goed binnen de stedelijke kernen neerzetten: ''Flexwoners kunnen onderdeel worden van de gemeenschap, wonen is meer dan alleen een dak boven je hoofd.'' Het feit dat je die woningen ook weer kunt verplaatsen kan - zeker in het licht van de oorlog - uitkomst bieden: ''Als Oekraïense vluchtelingen op een gegeven moment teruggaan naar hun land, kunnen we die woningen mee teruggeven aan hen.''

Klimaat

Ook kan flexbouwen met hout een belangrijke rol spelen in het redden van het klimaat. Het bouwen met baksteen en beton veroorzaakt namelijk zo'n tien procent van de CO2-uitstoot, zegt Alkemade. Hout slaat daarentegen CO2 op, groeit vanzelf en is voldoende voorradig door verplicht herplanten van nieuwe bomen na gebruik. Het is bovendien licht en makkelijk te verplaatsen om een woning op een andere plek te herbouwen.

Alkemade maakt wel een kanttekening: ''Als we steenstrips op een houten ondergrond plakken zodat het maar lijkt alsof het huis gemetseld is, dan houd je de 'leugen' in stand. We moeten juist laten zien dat er met hout een veel leukere en duurzamere architectuur mogelijk is.''

Bouw Woon Leef staat deze maand in het teken van flexbouwen. Meer informatie? Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebookInstagram en Linkedin.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door Metropoolregio Amsterdam.