Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Burgemeester Halsema doet aangifte van bedreigingen rond Ajaxhuldiging

20 mei 2022, 18.30 uur · Aangepast 20 mei 2022, 19.05 uur · Door AT5

Burgemeester Halsema heeft aangifte gedaan van de bedreigingen die zij ontving nadat vorige week werd aangekondigd dat Ajax in de Johan Cruijff Arena zou worden gehuldigd. Dat vertelt ze vrijdagavond in het Gesprek met de Burgemeester op AT5.

Het gaat om een groot aantal online bedreigingen, waaronder doodsbedreigingen en seksuele bedreigingen. "Het was wel een bulk", zegt Halsema. 

Quote

"Een groep van ongeveer 600 kerels stond tegenover de ambtswoning met de middelvinger omhoog"

femke halsema, burgemeester

Halsema zegt fors aanstoot aan alle bedreigingen en beledigingen te hebben genomen. "Woensdagmiddag was het zo dat ik in de ambtswoning aan het werk was en dat er een groep van ongeveer 600 kerels tegenover de ambtswoning en op de brug ging staan. Met hun middelvinger omhoog. En allemaal schreeuwden: 'Halsema kankerhoer'. En als je daarbij bedenkt: het was namiddag en mijn dochter probeerde naar huis te komen en daar naar heeft staan kijken. Dan vind ik dat al die mannen zich wel eens af mogen vragen wat ze daar eigenlijk aan het doen waren en hoe erg dat is."

Het heeft haar vooral woedend gemaakt. "Woedend vanwege de invasie in je privésfeer. Het gebrek aan respect voor bestuurlijke besluiten, hoe moeilijk ook, die je hebt te nemen. En het seksisme dat erbij zit." 

Instagram

De gemeente liet op 9 mei weten dat er niet genoeg beveiligers waren om de huldiging op het Museumplein te laten plaatsvinden. Die avond reageerde Halsema via Instagram al kort op de bedreigingen. "Sinds wij dit bericht naar buiten hebben gebracht ben ik persoonlijk bedolven onder bedreigingen en gescheld. Daar reageer ik zelden op. Nu wil ik wel dringend vragen, hou je in!"

Ajax werd uiteindelijk op 12 mei kampioen. In de Johan Cruijff Arena vond direct na de wedstrijd tegen Heerenveen de huldiging plaats. Er vonden toen geen grote incidenten plaats.

Bekijk hier de hele aflevering van Het Gesprek met de Burgemeester:

AT5

📋 Doe mee aan het AT5-panel
Heb jij ook een mening over de stad? Via het AT5-panel kan iedere Amsterdammer meedenken over actuele kwesties. Klik hier om je aan te melden. En hier lees je meer over het AT5-panel.