Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aangifte tegen krakers pand Ferdinand Bolstraat

22 juni 2022, 10.16 uur · Aangepast 22 juni 2022, 11.14 uur · Door Stefan Bunschoten

Een groep krakers zit sinds vorige week in een pand aan de Ferdinand Bolstraat in Zuid. Het Openbaar Ministerie bekijkt nog of er een ontruiming gaat plaatsvinden. 

Vorige week maandag kwamen de krakers het pand in. Een paar dagen later, op vrijdag, verstuurden ze een persbericht waarin ze schreven dat het om een protest tegen leegstand en hoge woningprijzen ging. Ook schreven ze dat het pand al twee jaar leegstaat. 

Quote

"Wij worden uitgebuit en zijn er klaar mee dat onze lonen worden afgepakt"

krakers

"Wij hebben besloten om in De Pijp de kraken omdat het een mooi voorbeeld is van een prachtige buurt die verpest wordt door gentrificatie", schreven de krakers. "Wij werken in deze stad voor een minimumloon of studeren hier maar hebben niet genoeg geld om aan een woning te komen in deze stad. Wij worden uitgebuit en zijn er klaar mee dat onze lonen worden afgepakt terwijl we bijna niet kunnen rondkomen."

Twee vrouwen die gisteren in het pand aanwezig waren, van wie er een Engelstalig was, wilden gisteren niet reageren op de kraakactie. Ze verwezen naar het eerder verstuurde persbericht. Een buurtbewoner bevestigde dat het pand al lange tijd leegstaat. Hij had nog 'geen mening' over de krakers. 

Quote

"Er ligt een aangifte en die wordt beoordeeld"

woordvoerder openbaar ministerie

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt dat een officier van justitie zich over de kraakactie buigt. "Er ligt een aangifte en die wordt beoordeeld." 

Sinds eind 2019 geldt er een nieuw kraakbeleid in de stad, waardoor kraken minder 'risicoloos en anoniem' moest worden. "Ieder pand waar een eigenaar een concreet plan voor ingebruikname voor heeft wordt zo snel mogelijk ontruimd", schreef burgemeester Halsema een paar maanden geleden nog.

De eigenaar moet dus wel laten zien dat hij of zij plannen heeft voor de woning. Toch kunnen er ook andere redenen zijn om een pand te ontruimen. Zo was een door de politie ontruimd voormalig hotel aan de Marnixstraat  'buitengewoon onveilig' voor de krakers, doordat elektra provisorisch was aangelegd en er gaten in vloeren zaten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938