Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Groot Wassink: "Door falend rijksbeleid zitten we in vluchtelingencrisis"

8 juli 2022, 19.00 uur · Door Nicolai Brannan

Wethouder Rutger Groot Wassink (asielzaken) vindt dat het kabinet verantwoordelijk is voor de huidige vluchtelingencrisis in Nederland. "Het is gewoon door falend rijksbeleid waardoor we nu in deze situatie zitten." Wat Groot Wassink betreft is het bespreekbaar dat Amsterdam structureel meer opvangplekken gaat creëren. 

AT5

Over de samenwerking met verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg zegt Groot Wassink. "Op zich gaat dat wel, maar de situatie is heel moeizaam. In Ter Apel zien we mensen op stoelen of soms op het gras slapen. Wij vinden dat als Amsterdam onacceptabel. We zakken door de grens van humane opvang van vluchtelingen. Ik deel de mening van het Rode Kruis dat het onmenselijk is. Het Rijk is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers."

Opvanglocaties

Amsterdam vangt op dit moment  2078 mensen op via het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en ook 1286 Oekraïners. Omdat er keer op keer te weinig plekken zijn, heeft Amsterdam veel tijdelijke opvanglocaties geopend. 

""We vangen meer mensen op dan we deden in alleen het azc. We doen dit omdat het hele systeem in Nederland is vastgelopen. Er wordt wel eens gesuggereerd dat er meer vluchtelingen dan ooit aankomen in Nederland. Dat is helemaal niet zo. De instroom is niet hoger dan vorige jaren. Ik kan niet anders dan constateren dat het kabinet en het COA het hele asielketen in Nederland hebben laten vastlopen en gemeente het mogen oplossen", zegt Groot Wassink.

De wethouder stelt dat Amsterdam dit graag doet. "Wij vinden humane opvang als barmhartige stad belangrijk. Eigenlijk moet je gewoon constateren dat de hele manier hoe we het asielvraagstuk hebben georganiseerd heel slecht is. Het is gewoon heel dom om 128 miljoen euro op het COA te bezuinigen."

"Falend rijksbeleid"

Hij haalt hard uit naar het kabinet: "Het is gewoon falend rijksbeleid waardoor we nu in deze situatie zitten. Eigenlijk moeten we de hele asielketen van opvang tot huisvesting opnieuw gaan bezien. Dan moeten we dingen dus anders gaan doen. Het kabinet wil niet gemeentes dwingen vluchtelingen op te vangen. Daar ben ik voorstander van. Het is nu nog ongelijk verdeeld. Kijk naar Ter Apel; een kleine gemeente waar we meeste vluchtelingen nu worden opgevangen."

Quote

"Er is misschien nog wel groei mogelijk, maar we komen aan de grenzen"

wethouder groot wassink over extra opvang

Dat andere gemeenten soms geen vluchtelingen opvangen stoort Groot Wassink. "Ik maak mij grote zorgen over het feit dat er grotere bereidheid is om Oekraïners op te vangen en minder voor vluchtelingen die elders vandaan komen. Daar praten we ook over. Het is natuurlijk een hele pijnlijke kwestie. In kleine gemeenten moet je geen grote groepen huisvesten, maar grote gemeenten kunnen wel een rol  spelen."

Amsterdam zet de deur op een kier voor meer opvang. "Er is misschien nog wel groei mogelijk, maar we komen aan de grenzen. Er is misschien nog wel wat ruimte. Het vraagt veel van de stad", aldus de wethouder. 

Doorstroom

Eén van de oorzaken van het vastgelopen systeem is dat de doorstroom stagneert. Groot Wassink: "Het loopt ook vast omdat 14.000 mensen met een status in de opvang zitten, terwijl ze eigenlijk recht op een woning hebben. We zitten ook nog eens in een woningcrisis. Er moeten meer betaalbare woningen komen."

Hij vervolgt: "Het is schokkend dat mensen die hier naartoe zijn gevlucht om wat voor reden dan ook, een status krijgen, zo snel mogelijk met hun leven kunnen beginnen. Hun leven zit nu in een soort pauze. Dan gun je niemand."

Ook Amsterdam plaatst niet altijd het aantal statushouders waartoe het Rijk de stad verplicht. "Amsterdam heeft de taakstelling de afgelopen jaren wat betreft huisvesten van statushouders gewoon gehaald", reageert Groot Wassink. "Het wordt wat lastig nu de taakstelling omhooggaat. De druk op de woningmarkt is hier hoger dan elders."

Er wordt al een nieuw asielzoekerscentrum in het Westelijk Havengebied gebouwd. "Nu er een verplichting komt wat betreft huisvesting moeten we als Amsterdam kijken wat we meer kunnen doen. Ik vind ook dat Amsterdam moet kijken wat het nog meer kan."

Kijk hieronder de hele aflevering van Park Politiek:

AT5

📋 Doe mee aan het AT5-panel
Heb jij ook een mening over de stad? Via het AT5-panel kan iedere Amsterdammer meedenken over actuele kwesties. Klik hier om je aan te melden. En hier lees je meer over het AT5-panel.