Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Johan Cruijff Arena kleurt blauw-geel tijdens benefietwedstrijd: "Ik mis deze sfeer"

27 juli 2022, 13.48 uur · Aangepast 27 juli 2022, 15.53 uur · Door Sammie van den Broek

Vierduizend Oekraïense vluchtelingen uit de regio Amsterdam waren gisteravond te gast in de Johan Cruijff Arena bij de benefietwedstrijd tussen Ajax en Shakhtar Donetsk. Het duel stond in het teken van de slachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne. En dat was naast een leuk verzetje een emotionele avond.

De opbrengsten van de wedstrijd gaan naar hulpprojecten in oekraïne. Naast de vierduizend Oekraïense vluchtelingen waren ook vrijwilligers die zich inzetten voor deze groep uitgenodigd. "Ik weet dat het emotioneel gaat worden", vertelt Anastassia die twee maanden geleden is gevlucht vanuit Kiev. Na een indrukwekkende minuut stilte en het Oekraïense volkslied kon er gevoetbald worden. De bezoekers kwamen op voorsprong maar verloren uiteindelijk met 3-1

Quote

"Het was mijn droom om vandaag hier te zijn"

Anastasiia

Terwijl de oorlog nog volop bezig is in Oekraïne proberen de Oekraïners in de Johan Cruijff Arena het even te vergeten, maar dat is niet makkelijk. "Aan de ene kant zijn we verdrietig over de situatie in ons land. Maar aan de andere kant zijn we blij dat we hier zijn", vertelt een Oekraïense vrouw. Het is voor veel Shakhtar-fans op de tribune een tijdje geleden dat ze hun team hebben kunnen aanmoedigen. "Ik mis voetbal, ik mis mijn team, ik mis deze sfeer", vertelt een vrouw in een shirt van haar favoriete club.

Ondanks dat de vierduizend Oekraïners tijdelijk even Amsterdammer zijn, zullen ze niet gaan juichen voor Ajax. "Shakhtar, je bent de beste", schreeuwen drie meisjes in koor.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938