Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krakers in leegstaand hotel op Plantage Middenlaan

13 oktober 2022, 19.12 uur · Aangepast 13 oktober 2022, 22.17 uur · Door AT5

Een groep krakers heeft ergens deze week een pand aan de Plantage Middenlaan in het centrum gekraakt. Het gaat om voormalig hotel Rembrandt.

Activisten die actief zijn onder de naam anarchafemamsterdam schrijven op Instagram dat het gaat om 'dakloze studenten van Autonomous Student Struggle', die 'het heft in eigen hand hebben genomen'. Het hotel zou inmiddels al ruim een jaar leeg staan.

Quote

"De huidige situatie vraagt om eigenhandig de situatie op te lossen door bijvoorbeeld meer te gaan kraken"

activisten

"Autonomous Student Struggle vindt het een schande dat een groot pand een jaar leeg blijft staan in een stad waar veel mensen genoodzaakt zijn op straat of een andere precaire plek te slapen", schrijven de activisten. "De huidige situatie vraagt om eigenhandig de situatie op te lossen door bijvoorbeeld meer te gaan kraken."

Ook zeggen ze te protesteren tegen anti-kraakconstructies en het tekort aan (sociale) huurwoningen. De politie zou vanmorgen op de hoogte zijn gebracht, maar niet met spoed kunnen ontruimen omdat de krakers er al zo lang zitten dat ze huisrecht hebben.

Niks in systeem

Een woordvoerder van de politie zei vanmiddag dat ze niks over de kraakactie in het systeem kon vinden. Dat het pand daadwerkelijk gekraakt is, is overigens voor iedereen te zien. De krakers hebben spandoeken opgehangen. 

Sinds eind 2019 geldt er een nieuw beleid waardoor krakers, onder bepaalde voorwaarden, met spoed ontruimd kunnen worden als ze op heterdaad betrapt worden. Krakers proberen dat doorgaans te voorkomen door zichzelf pas een paar dagen na de kraak bekend te maken. 

Vanmiddag werd er in de buurt door studentenvereniging ASVA ook geprotesteerd tegen onder meer het tekort aan studentenkamers. De ASVA laat weten zelf niet betrokken te zijn bij de kraakactie, maar de studentenvereniging zegt de krakers wel te steunen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938