Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente sluit overeenkomst met kunstmestfabriek ICL over verhuizing

2 november 2022, 17.46 uur · Aangepast 2 november 2022, 18.08 uur
Door AT5 · Foto: ICL Fertilizers in het Westelijk Havengebied.

De verhuizing van kunstmestfabriek ICL Fertilizers aan de Fosfaatweg in het Westelijk Havengebied is een stap verder. De gemeente heeft vandaag met verschillende bedrijven een zogeheten intentieovereenkomst gesloten. Hierdoor zou na 2029 gestart kunnen worden met de bouw van Haven-Stad aan de Noordzijde van het IJ. 

Eerder konden er vanwege milieuregels geen woningen gebouwd worden op die plek. De kunstmestfabriek zorgde de afgelopen jaren op sommige dagen mogelijk voor stankoverlast in Noord. Het bedrijf zelf wilde eigenlijk ook verder van woningen af staan. Het is de bedoeling dat ICL Fertilizers naar een deel van het terrein van HES Bulk Terminal Amsterdam aan de Westhavenweg gaat.

"De nieuwe fabriek zal op een nog duurzamere manier gaan produceren", laat wethouder Hester van Buren (Haven) weten. "Wij zijn blij dat we als gemeente een ondersteunende rol hebben kunnen spelen bij deze verplaatsing." Ook wethouder Reinier van Dantzig (Ruimtelijke ontwikkeling) is enthousiast. "Met deze overeenkomst komt deze nieuwe wijk een stap dichterbij en dat is goed nieuws."

Op de huidige plek van ICL Fertilizers kunnen bedrijven uit de Minervahaven komen te staan. Op de plek van die bedrijven kunnen daardoor ook woningen gebouwd worden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938