Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zo verliep de avond na winst Marokkaans elftal: "Wij spelen een beetje de politie hier"

7 december 2022, 14.49 uur · Aangepast 7 december 2022, 17.15 uur · Door Sammie van den Broek

De WK-winst van Marokko op Spanje heeft gisterenavond voor zowel feest als onrust in de stad gezorgd op het Mercatorplein. Op verschillende pleinen verzamelden zich aan het begin van de avond honderden uitzinnige fans. Op het Mercatorplein greep de Mobiele Eenheid in nadat er zwaar vuurwerk naar hulpverleners werd gegooid en er vernielingen werden aangericht. 

AT5

Meerdere buurtvaders van de Badr Moskee waren gisteravond op het plein om de uitzinnige fans een beetje in toom te houden.  "Als die jongens vaders zien of oudere mensen, dan doen ze wat kalmer aan", vertelt een buurtvader. "Als de kinderen de buurtvaders zien zijn ze wat respectvoller", vertelt een andere buurtvader.Maar helaas konden ook de buurtvaders er niet voor zorgen dat de ME moest ingrijpen. In de loop van de avond sloeg op het Mercatorplein de sfeer om en werd er zwaar vuurwerk afgestoken, waarna burgemeester Halsema daar een noodbevel uitvaardigde. 

Tien aanhoudingen

In totaal zijn er tien mensen aangehouden in de stad gisteravond na de overwinning van Marokko op Spanje in de achtste finale van het WK. Een van hen is aangehouden voor het gooien van vuurwerk naar een hulpverlener. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.  Op Plein '40-'45 en rond Tussen Meer in Osdorp waren eveneens vele fans bijeengekomen. Daar was de sfeer feestelijk. 

Reactie Mohamed El Fakiri, secretaris van Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland

"Ik vind het jammer. Ik was gisteren zelf op het Mercatorplein en heb gezien dat het een groot feest is, en daarvoor ook onze grote dank aan de politie Amsterdam die heeft samengewerkt met de moskeeën en vrijwilligers zoals buurtvaders- en moeders. We hebben allemaal ons best gedaan en ook samen gedanst en geknuffeld. Gisteren zag ik een gezellig, groot feest, maar je ziet ook een paar jongens ertussen die het verpesten voor iedereen. Ik heb ze gisteren zelf gezien. Iemand van 15 á 16 jaar die zonder hersenen naast een groepje mensen een vuurwerkbom gooit. Dan schrikt iedereen. Dat vind ik jammer. "

"Het doet toch echt pijn als iemand het zo verpest. Via de moskeeën en de imams hebben we lezingen en oproepen gedaan. Ook aan ouders: praat met de jongeren. Een groot deel van ouders en jongeren doet het goed, die hebben lachen en feestvieren als intentie. Nu gaan we weer ons best doen om weer met de jongeren te praten in aanloop naar zaterdag. Via de moskeeën, via bekende imams, de rolmodellen. Ik verwacht van zaterdag dat de meesten, net als gisteren, feest gaan vieren. En we hopen dat die kleine groep die alles verpest gaat nadenken. Ik heb een paar gezichten gezien gisteravond van de jongens die vuurwerk gooien, en die heb ik nooit in de moskeeën gezien, dus dan zijn ze lastig te bereiken. Die jongeren hebben thuis problemen en hebben eigenlijk hulp nodig."

 

"Ik wil tegen ze zeggen: hou er alsjeblieft mee op. Marokko is ons vaderland en Nederland is ons moederland. Die jongens zijn hier geboren en getogen, hun werk en familie is hier. Waarom alles zo stukmaken? Je verpest je eigen toekomst. Wie weet wil je later in de gemeente of bij het ministerie werken, maar krijg jij later geen VOG hierdoor. Denk aan de toekomst. Wat ga je zeggen tegen je kinderen in de toekomst? Dat je alles hebt stukgemaakt? Dat kan niet."

 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938