Invaller Jong Ajax moet met schaamrood op de kaken veld al na 30 seconden verlaten

14 januari 2023, 09.53 uur · Aangepast 14 januari 2023, 10.05 uur · Door Bas Velzel

Jong Ajax beleefde op bezoek bij De Graafschap een ongelukkige avond gisteren. Naast dat het elftal van John Heitinga met 3-0 werd afgedroogd door de nummer elf van de Keuken Kampioen Divisie, werden twee jonge Ajacieden met rood van het veld gestuurd. Eén van hen al na 30 seconden in zijn invalbeurt.

De 18-jarige Neal Viereck maakt doorgaans zijn minuten in de Onder 18 van Ajax, maar werd door Heitinga voor de tweede keer dit seizoen meegenomen met het beloftenelftal. Bij een 1-0 achterstand viel de centrale verdediger in de 60e minuut in voor Jorrel Hato. Lang kon hij niet genieten van zijn tweede professionele wedstrijd, bij de eerste doorbraak van een speler van De Graafschap tikte Viereck de aanvaller op zijkant van zijn voet en de scheidsrechter aarzelde niet om direct de rode kaart tevoorschijn te halen. Binnen 30 seconden van zijn invalbeurt dus.

Tweede rood

Ajax moest door de rode kaart het laatste half uur verder met negen man, want in de eerste helft werd er ook al een Ajacied van het veld gestuurd. Kristian Hlynsson kreeg in de 42e minuut een directe rode kaart. Voor wat leek op een lichte overtreding los van de bal greep de scheidsrechter naar zijn borstzakje. Aan de Amsterdamse zijde leverde de kaart voor de IJslander nog de nodige discussie op achteraf.

Het team van Heitinga kent dit seizoen over het algemeen niet de beste vorm. Het voornamelijk jonge team, met spelers die zelfs pas zestien jaar oud zijn, heeft nog niet de nodige ervaring. Het beloftenelftal vindt zichzelf dan ook terug op de veertiende plaats van de competitie. Heitinga zelf zei na afloop van het duel voor de camera van ESPN dat zijn spelers 'hard gestreden hebben', maar niet de ervaring hebben om zo'n wedstrijd om te draaien.