Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Raad staat stil bij aardbevingsslachtoffers: "De beelden laten ons niet los"

15 februari 2023, 14.16 uur · Aangepast 15 februari 2023, 15.03 uur · Door AT5

De gemeenteraad heeft vanmiddag bij aanvang van de raadsvergadering een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. "Ons hart gaat uit naar alle Amsterdammers die zich dag en nacht grote zorgen maken", sprak burgemeester Halsema.

"Mensen smeken om hulp, graven met hun handen in het puin om mensenlevens te redden. Het verdriet slaat soms om in woede, maar veel groter is de medemenselijkheid, de zorg voor elkaar en de grote moed. Hun familie en vrienden elders, en bijvoorbeeld hier in Amsterdam, voelen zich machteloos."

In de ambtswoning waren gisteren bijna zestig Turkse, Koerdische en Syrische Amsterdammers bijeen. "Ze hebben mij en anderen en elkaar een aangrijpende en persoonlijke verhalen verteld. Van jongeren die een luisterend oor bieden, van nabestaanden over getraumatiseerde kinderen. Velen hebben zelf geliefden verloren. Ze zijn bang, bezorgd, de pijn was tastbaar, voelbaar."

De burgemeester haalde het verhaal aan van het Syrische baby'tje dat onder het puin werd geboren. Het meisje zat nog met de navelstreng vast aan haar moeder, die al was overleden. "Dit is misschien wel het meest bijzondere verhaal tussen talloze aangrijpende verhalen. En de beelden laten ons niet los, van gewonden die een teken van leven geven, mensen die hun collega's redden, vaders en moeders die hun kind in de armen kunnen sluiten."

Het is vandaag de landelijke actiedag voor Giro555, en ook in Amsterdam zijn er tientallen inzamelingsacties. Zo is er vanavond een benefietconcert in de Gashouder in West.

Benefietconcerten deze week

  • Woensdag 15 februari: Benefietconcert in de Gashouder met Goldband, DI-RECT, Kris Kross Amsterdam, Frenna, Bilal Wahib, Sigourney K, LAKSHMI, Iris Hond, Glen Faria en Jaïr, Raffie en Ammar Taher
  • Donderdagavond 16 februari: Benefietconcert Altın Gün, Naaz, Wasim Arslan en Saba Duo in Paradiso
  • Woensdag 22 februari: Benefietconcert van actrice en zangeres Meral Polat in Podium Mozaïek 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938