Start van hoofdcontent

Stad

nl

Langverwachte 'knip' in de Weesperstraat van start: dit kun je verwachten

11 juni 2023, 12.41 uur · Aangepast 11 juni 2023, 22.39 uur · Door AT5

Vanaf maandag 12 juni is de drukke Weesperstraat zes weken lang met een slagboom afgesloten voor doorgaand autoverkeer tussen de Nieuwe Herengracht en de Nieuwe Keizersgracht. De straat is alleen 's nachts open tussen 23.00 en 6.00 uur. Hetzelfde geldt voor de Anne Frankstraat, de Hoogte Kadijk en de Kattenburgergracht. Fietsers, voetgangers en hulpdiensten kunnen wel de straten in.

De gemeente zegt dat alle plekken in de stad bereikbaar blijven, alleen moeten auto's een omweg nemen om er te komen. Op de A10 worden automobilisten al gewaarschuwd om na te denken welke afslag zij het beste kunnen nemen. De website van de gemeente geeft kaartjes van de afsluitingen en omleidingen weer.

Leefbaarheid

De proef in de Weesperstraat wordt uitgevoerd om de veiligheid, leefbaarheid en het verkeer te onderzoeken. Het afsluiten van de straat kan hier namelijk op allerlei vlakken invloed op hebben. De gemeente doet tijdens de proef een onderzoek waarbij ze onder andere kijken naar de luchtkwaliteit, geluid, verkeer en de beleving van bewoners.

Tekening van het pocket park - Knowledge Mile

Tijdens de afsluiting wordt er een parkje ingericht op de afgezette middelste banen van de straat, waar mensen activiteiten mogen organiseren als een sportklasje of een etentje, vertelt omgevingsmanager Maartje de Nie in het AT5-programma Het Verkeer.

Meer drukte

De gemeente is erop bedacht dat de eerste twee weken van de sluiting voor meer drukte in de omliggende straten gaat zorgen. Ze verwachten echter dat het verkeer daarna 'gewend' is aan de situatie. Waar de drukke punten dan heen verplaatsen, is precies waar de gemeente nieuwsgierig naar is.

Niet alle Amsterdammers zitten op de knip te wachten. 'Gedoe', 'waanzin', 'knetter, knettergek', zijn reacties die te lezen zijn op de website van de gemeente. Een buurtbewoner zegt tegen AT5 te verwachten dat 'alles gaat vastlopen'.

Dat de Stadhouderskade tot 24 juli afgesloten is vanwege werkzaamheden, heeft ook grote impact op het verkeer. Maar de gemeente vindt dat de proef met de Weesperstraat desondanks door kan gaan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938