Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bullebak na jarenlange renovatie weer kapot: onduidelijk wanneer brug open kan

13 juni 2023, 11.01 uur · Aangepast 13 juni 2023, 17.43 uur · Door Robin Antonisse

Brug 149, beter bekend als 'de Bullebak', is weer afgesloten voor al het verkeer. Bij een test maandagmiddag verboog tijdens het opendraaien van de brug een gedeelte van het spoor. Na een jarenlange renovatie maakten fietsers en voetgangers sinds kort weer gebruik van de brug en volgende week zou die ook opengaan voor het autoverkeer.

Door het verbogen spoor kan de brug niet meer dichtdraaien. De brug is daarom sinds maandagmiddag afgesloten met hekken. Wanneer de brug weer open kan is onduidelijk, meldt stadsdeel Centrum. "Er wordt hard gewerkt om het probleem op te lossen." 

Aan de renovatie van de monumentale brug is bijna drie jaar lang gewerkt. De binnenkant van de dubbele basculebrug, die opent en sluit met twee beweegbare delen, werd daarbij volledig vernieuwd. De brug zou eigenlijk al in het najaar van 2022 openen, maar dit werd een half jaar uitgesteld door een fout met de funderingspalen. Nu blijkt dat de brug dus nog langer dicht blijft voor het verkeer.

"Dat wordt omrijden"

AT5

Fietsers en voetgangers reageren vanmiddag verbaasd bij het zien van de afgesloten brug. "Ik zie nu pas dat ik er helemaal niet door kan", vertelt een fietser. "Ik moet naar de pont, dus dat wordt omrijden", aldus een man op een scooter. Een voetganger is boos dat er niet is aangegeven dat de brug  is afgesloten. "Zo van; ze merken het wel dat je er niet doorheen kan. Ik loop helemaal hier naartoe vanaf de Willemsstraat."

De brug werd vervangen omdat deze was versleten. "De brug is meer dan honderd jaar oud en kent al lange tijd problemen met openen en sluiten", zei omgevingsmanager Annemieke van Baar destijds.