Start van hoofdcontent

Stad

nl

Straks ook een knip op de De Clercqstraat: auto's kunnen alleen nog de stad uit

20 juli 2023, 07.00 uur · Door Jimmy Miltenburg

De gemeente heeft besloten om een knip te maken in de De Clercqstraat, ter hoogte van de Da Costakade in West. Automobilisten kunnen dan niet meer het centrum in rijden. De stad uit kan nog wel. De gemeente wil het gebied zo veiliger maken, maar niet alle ondernemers zijn daar blij mee. Het is nog niet duidelijk wanneer de knip er precies komt, wel dat de werkzaamheden ervoor zullen starten na de zomer van 2024. 

Foto: AT5

De knip is een onderdeel van het renovatieproject de Oranje Loper. Het gaat om werkzaamheden aan brug 108, die over de De Clercqstraat loopt en de beide Da Costakades met elkaar verbindt. Een paal zal ervoor zorgen dat het autoverkeer niet meer de stad in kan. Ook wordt het wegdek vernieuwd en zal er een fietsstraat worden aangelegd tussen de Elisabeth Wolffstraat en de Nassaukade. Daarnaast wordt de maximumsnelheid teruggebracht naar 30 kilometer per uur. 

De gemeente verwacht dat, zodra iedereen gewend is aan de nieuwe situatie, het doorgaande verkeer al bij de ring A10 een andere afslag neemt, of via de Bilderdijkstraat zal rijden.

Minder klanten

Maar niet alle ondernemers in de buurt zijn blij met de plannen. Zo is het humeur in de Keukenstudio aan de De Clercqstraat niet best. "Het is gewoon vervelend dat de ondernemer steeds meer dwars wordt gelegen door de gemeente", stelt ondernemer Lorenzo van het Hof. "Je hebt natuurlijk een doorgang naar Amsterdam toe, naar de binnenstad ook. En als die wordt afgesloten heb je minder klanten, dus het is steeds lastiger om een normale boterham te verdienen." 

Veiliger

Het plan is ontstaan vanwege de drukte door de grote hoeveelheid fietsers die elke dag gebruik maken van dit gebied. De gemeente wil daarom ingrijpen om een verkeersveilige straat te ontwikkelen waarin de tram kan doorrijden en fietsers en voetgangers zich prettiger kunnen bewegen. De gemeente wil het aantal auto’s verminderen en daarom hebben ze in 2020 tien weken lang getest op welke manier dat het beste kan. Daaruit bleek volgens de gemeente dat dit is door de straat ter hoogte van brug 108 in één richting (de stad in) af te sluiten voor doorgaand autoverkeer. 

En van enkele fietsers kan het plan voor een knip wel op waardering rekenen. "Het is heel druk en je moet wachten enzo", vertelt een man. Een vrouw vult hem aan: "Ze hebben een test gedaan een paar jaar geleden. Toen hebben ze het hier afgesloten voor auto's en ik vond dat echt heel goed. Ik heb toen zelfs de gemeente erover gemaild. Ik heb gezegd dat het veel veiliger was, met name voor kinderen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938