Start van hoofdcontent

Stad

nl

Alle slagbomen knips op en rond Weesperstraat open vanwege verkeerschaos

17 juli 2023, 12.01 uur · Aangepast 17 juli 2023, 19.27 uur · Door AT5

Alle slagbomen van de vier knips in de stad zijn aan het eind van de ochtend geopend door de gemeente. Dat gebeurde vanwege de files die er al urenlang staan. "Ik doe drie kwartier over een stukje van driehonderd meter."

Gisteravond ging de IJtunnel dicht. Dat was vanochtend nog steeds zo en bleef ook een deel van de middag zo. Het leidde tot lange files in de omgeving. Er was wel een slagboom van de knip op de Kattenburgergracht open gezet, maar dat had weinig effect. Het grootste deel van de ochtend kon het verkeer ook niet bijvoorbeeld de Weesperstraat als alternatieve route gebruiken door de door de gemeente ingestelde knips.

Het stond onder meer vast rond de Dam, zo was ook goed te zien op de webcam met livebeelden. "Sta al een dikke 1,5 uur vast in de file op Rokin. Weinig tot geen beweging", liet een automobilist rond 12.00 uur weten. Uiteindelijk werd dus besloten in te grijpen. "Vanwege de drukte door de IJtunnel die dicht is, is in overleg met de politie besloten dat alle slagbomen open worden gezet", zei een woordvoerder van wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) rond 11.45 uur. De gemeente twitterde later dat het 'op verzoek van de politie' gebeurde. 

Quote

"Sta nog steeds op exact dezelfde plek"

Automobilist op het Rokin

De automobilist die op het Rokin stil stond zei dat het toen geen effect meer had. "Sta nog steeds op exact dezelfde plek", meldde hij rond 12.20 uur. Een taxichauffeur op de Prins Hendrikkade schreef om 12.15 uur: "Het helpt niet. Het zit echt goed muurvast." En de automobilist die op het Rokin stond om 12.55 uur: "En ja hoor, ben bijna bij de Dam. 200 meter in 30 minuten."

Sinds 12 juni zijn de Weesperstraat, Anne Frankstraat, Hoogte Kadijk en Kattenburgergracht door de gemeente afgesloten met slagbomen en verkeersregelaars. Het is de derde keer tijdens de proef, die in totaal zes weken duurt, dat alle slagbomen door de gemeente worden geopend. Een paar dagen na het ingaan van de proef gebeurde het vanwege een ongeluk in de IJtunnel en sluiting van de Piet Heintunnel kortstondig. Tijdens storm Poly waren de slagbomen de hele dag open

Over de files op onder meer de Kattenburgerstraat en incidenten met hulpdiensten vond al twee keer een spoeddebat plaats. Oppositiepartijen VVD, DENK, JA21, Forum voor Democratie, CDA en Lijst Kabamba  hebben vorige week opnieuw een spoeddebat aangevraagd, dat debat moet woensdag plaatsvinden. 

De proef duurt nog tot 23 juli.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938