Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse fietser voelt zich onveilig, met name door e-bike

6 september 2023, 07.15 uur · Aangepast 6 september 2023, 10.08 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Amsterdam scoort niet goed bij een onderzoek dat gaat over het gevoel van onveiligheid bij fietsers. De stad staat op plek 21 van de in totaal 25 onderzochte steden. 

Dat blijkt uit de zogeheten Urban Road Safety Index 2023, een onderzoek van een Nederlands bedrijf. In Tallinn, de hoofdstad van Estland, voelen fietsers zich het veiligst en in Istanbul voelen ze zich het meest onveilig. 

Steden als Berlijn, Brussel, Barcelona en Londen doen het beter dan Amsterdam. Redenen dat Amsterdammers zich onveilig voelen in het verkeer zijn onder meer de aanwezigheid van elektrische scooters en fietsen. 

Het gaat om een onderzoek onder in totaal 7500 fietsers, onder wie 300 Amsterdammers. Uit een onderzoek van het AT5-panel bleek vorig jaar ook al dat er zorgen over de fietsveiligheid in de stad bestaan. Van de ruim 1900 deelnemers aan dat onderzoek zei driekwart (76%) dat de veiligheid op het fietspad verslechterd is sinds de komst van e-bikes.

De gemeente wil graag een maximumsnelheid op het fietspad, maar moest eerder dit jaar constateren dat dat er met de huidige wet- en regelgeving niet inzit. Ze zijn daarover in het gesprek met het Rijk, in de hoop dat de regels worden aangepast.

Reactie wethouder Melanie van der Horst (Verkeer)

"De veiligheid voor fietsers moet echt beter in onze stad. We moeten voorkomen dat mensen op andere vervoersmiddelen overstappen, omdat fietsen samen met lopen de gezondste manier is om door de stad te gaan. In december gaan we op de meeste wegen in Amsterdam naar maximaal 30km/u en daardoor verwachten we dat het verkeer een stuk veiliger wordt.

Maar er is meer nodig om ook de fietspaden veiliger te maken. Daarom bespreken we met het Rijk of we een maximumsnelheid op het fietspad kunnen invoeren en of grotere elektrische fietsen, zoals bezorgbakfietsen, over de rijbaan kunnen rijden. Komend voorjaar starten we al met een proef waarbij fietsers die sneller willen rijden op de rijbaan kunnen fietsen op een weg waar 30 km/u is ingevoerd. Zo creëren we weer meer lucht op de fietspaden."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938