Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Op bezoek in de explosievenbunker van het NFI: de kracht van een cobra 6

2 januari 2024, 07.00 uur · Aangepast 2 januari 2024, 08.44 uur · Door Niels van Steijn

"Dit is de cobra 6, die komen we het meeste tegen", vertelt Jan Dalmolen vanuit de explosievenbunker bij het Nederlands Forensisch Instituut. Hij doet onderzoek naar het materiaal dat bij aanslagen op woningen en bedrijfspanden wordt gebruikt. Vorig jaar waren er zo'n 200 explosies in de stad waarbij voornamelijk zwaar illegaal vuurwerk werd ingezet. 

AT5

"Deze heet dan weer de Mario 200. Er zit een grappig etiket om, anders verkoopt het denk ik niet. Maar het zijn hele zware explosieven. Dit zijn serieuze bommen", vertelt Dalmolen terwijl hij een projectiel van zo'n dertig centimeter in de lucht houdt. 

Bijna 200 explosies

Na een serie explosies vorig jaar, in totaal zo'n 200, keken Amsterdammers nauwelijks meer op van een explosie in de stad. "Een bommetje bij de voordeur", reageerde een man afgelopen zomer voor de camera van AT5.

Cobra's zijn volgens de explosievendeskundige van het NFI heel populair, niet alleen als vermaak, maar worden ook veel gebruikt bij aanslagen. "Dus bij mensen op de voordeur, de ruiten en dat soort dingen." Maar diegene die de explosie veroorzaakt, schuwt vaak niet een grotere bom te maken, vertelt Dalmolen. "Ze maken daar pakketjes van en dat stoppen ze dan in een zakje of met tape eromheen. Soms met dubbelzijdige tape en dan wegwezen."

Ravage

In een video van het Nederlands Forensisch Instituut wordt duidelijk hoe groot de ravage is als zo'n pakketje explodeert: 

AT5

Productie nog steeds legaal

De productie van zwaar vuurwerk is nog altijd legaal, cobra's worden bijvoorbeeld in een fabriek in Italië gemaakt. De politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid pleiten voor een verbod van de productie ervan. Zij hopen het dit jaar op de Europese agenda te krijgen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938