Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Advocaat JoeyAK reageert op dood Bigidagoe: "Het waren goede makkers"

8 maart 2024, 21.00 uur · Aangepast 8 maart 2024, 22.03 uur · Door Niels van Steijn

"Het overlijden van Bigidagoe is als een bom ingeslagen bij mijn cliënt. Het waren goede makkers en dit had nooit zo mogen gebeuren", zo vertelt Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van JoeyAK. De voorman van 'Zone 6' werd vandaag tot een celstraf van 4 jaar veroordeeld. Samen met andere leden van de rapformatie ontvoerde hij Kobus L., met wie al langer een conflict was.  

"Het is heel verdrietig en ik denk dat heel Amsterdam-Zuidoost en de rest van Amsterdam diep bedroefd zijn dat Bigidagoe het leven heeft gelaten", aldus advocaat Kuijpers. Ook de rechtbank stond stil bij het overlijden van Dansel Silos, de echte naam van Bigidagoe. "Dat is in de eerste plaats verschrikkelijk nieuws voor de nabestaanden en vrienden van Silos. Ook onder verdachten zijn vrienden van hem en ook op hen zou dit een diepe indruk gemaakt hebben", zei de rechter vandaag tijdens de uitspraak. 

Dodelijke schietpartij en explosies

De 26-jarige Silos werd in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 februari neergeschoten toen hij wilde vertrekken na een feest op de Rhoneweg vlak bij station Sloterdijk. Een paar dagen later leek de dood van de rapper van de omstreden rapformatie Zone 6 ook verregaande gevolgen te hebben voor de 'gewone' Amsterdammer. In de nacht van 27 op 28 februari gingen er in Noord, Oost en Zuidoost explosieven af, de politie vermoedde dat deze te maken hadden met de dood van Bigidagoe. 

Burgemeester Femke Halsema liet vorige week in het AT5-programma 'Het Gesprek met de Burgemeester' weten geschokt te zijn door de explosies. Een van de explosies zorgde ervoor dat een gevel van een pand ontzette. "Onderin de woning zat onder anderen een gezin met hele kleine kinderen. Mensen die deze explosies uitvoeren lijken niet in de gaten te hebben dat hier een kind vermoord had kunnen worden."

AT5

Vermoedelijke schutter aangehouden

Op dezelfde dag dat de drie explosies plaatsvonden werd op de luchthaven van Parijs, Charles de Gaulle, de 20-jarige Shairone S.aangehouden voor betrokkenheid bij de schietpartij. Het rechercheteam kreeg zicht op de verdachte die vanuit Parijs naar Cayenne (Frans-Guyana) wilde vluchten. Toen hij in de ochtend wilde inchecken voor zijn vlucht, werd hij door de Franse grensbewaking aangehouden. 

Advocaat Gerald Roethof, die de jonge Amsterdammer vertegenwoordigd, liet weten dat hij hoopt dat met de aanhouding van zijn cliënt de rust in de stad weer terugkeert. Volgens Roethof gaat zijn cliënt zich niet verzetten tegen de overlevering vanuit Frankrijk terug naar Nederland. "Zodat al op korte termijn de Nederlandse rechter zich kan buigen over de vraag of de verdenking tegen hem terecht is of niet."

Sinds de aanhouding van de verdachte zijn er geen incidenten meer geweest waarvan de politie een vermoeden heeft dat ze een verband hebben met de dood van Bigidagoe.

Wat de aanleiding zou zijn geweest voor het doodschieten van Bigidagoe is nog niet duidelijk. Volgens Het Parool zou het gaan om een slepend conflict in de Amsterdamse rapscene. De krant wist te melden dat Zone 6 al een tijdlang in de clinch ligt met leden van rapformatie Boats Music. 

Vier jaar cel

De rechtbank veroordeelde Joël H. vandaag tot 4 jaar cel voor de ontvoering van rapper, Kobus L. De man zou in september 2022 door H. en andere leden van rapformatie Zone 6 uit Holendrecht zijn gedwongen in een witte bestelbus te stappen. In die bus zou hij urenlang zijn mishandeld en moest hij zijn bezittingen afgeven. In de zaak was ook Danzel Silos verdachte. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938