Start van hoofdcontent

Rechtspraak

nl

JoeyAK krijgt 4 jaar cel voor ontvoeren andere rapper, ook celstraf voor andere leden 'Zone 6'

8 maart 2024, 14.09 uur · Aangepast 8 maart 2024, 14.27 uur · Door Niels van Steijn

De rechtbank veroordeelt Joel H., ook wel bekend als rapper JoeyAK, tot 4 jaar cel voor de ontvoering van rapper, Kobus L. De man zou in september 2022 door H. en andere leden van rapformatie Zone 6 uit Holendrecht zijn gedwongen in een witte bestelbus te stappen. In die bus zou hij urenlang zijn mishandeld en moest hij zijn bezittingen afgeven. Een van de andere verdachten in deze zaak was Danzel Silos (Bigidagoe), maar de 26-jarige Amsterdammer werd twee weken geleden doodgeschoten. 

AT5

Het verschil in de straffen zit hem in het verschil tussen de mannen die het slachtoffer hebben vastgehouden in de bus en hem mishandelden. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat Joel H. in de bus zat en geweld gebruikt zou hebben. De zwaarste straffen zijn voor de mannen die daar wél verantwoordelijk voor worden gehouden.

De rechtbank acht bewezen dat alle verdachten bij een bedrijventerrein in Duivendrecht zijn samengekomen met het plan om het slachtoffer te ontvoeren. Er zou sprake zijn geweest van een langlopend conflict tussen AK en de andere rapper, de precieze aard kan door de rechtbank niet worden vastgesteld. Het slachtoffer werd naar de locatie gelokt en werd daar gedwongen een bus in te stappen. De rechtbank dicht AK een leidende rol toe. 

Happy Duck

Het Openbaar Ministerie eiste half december celstraffen van 4 tot 7 jaar en baseert dat onder meer op de gegevens van voertuigen, informatie uit de enkelband van JoeyAK – die hij droeg vanwege een eerdere ontvoering -, camerabeelden en gegevens van telefoons.

Daarnaast is er ook een gesprek opgenomen tussen AK en enkele medeverdachten, twaalf dagen na de ontvoering. In het gesprek is er gesproken over de ontvoering, de overtalsituatie en wordt er gezegd dat het slachtoffer tijdens de ontvoering om zijn moeder zou hebben geroepen. 

'Duidelijke rolverdeling'

Er zou volgens justitie sprake zijn geweest van een duidelijke rolverdeling: AK had de regie over de gijzeling. Hij zat in de bus en zou daar het slachtoffer meerdere keren hebben geslagen. Uit onderzoek zou blijken dat meerdere foto's van het slachtoffer op AK's telefoon zijn gevonden. In aanloop naar de vermeende ontvoering zou een van de andere verdachten het slachtoffer naar de wasstraat hebben gelokt en was het weer iemand anders die Kobus L. de bus in dwong, zijn spullen afnam en een van de agressiefste personen in de bus zijn geweest.

Tijdens de inhoudelijke behandeling gaf JoeyAK vrijwel direct een ontkennende verklaring op de vragen of hij betrokken was bij de gijzeling van het slachtoffer. Een andere verdachte stelde dat het verhaal over de bedreigingen, mishandelingen en berovingen zouden zijn verzonnen. 'Een goede film' noemde een verdachte het zelfs. 

Quote

"Hij provoceerde ons al jaren, hij schold daarbij onze moeders en zussen uit"

ERNST A., VERDACHTE

"Hij provoceerde ons al jaren, hij schold daarbij onze moeders en zussen uit en dit plaatste hij bijvoorbeeld op sociale media. Wij waren bij de autowasstraat toen hij aan kwam lopen en toen heb ik hem op zijn gedrag aangesproken. Toen dat escaleerde hebben we samen ingestemd het gesprek op een andere plek voort te zetten", vertelde Ernst A. tijdens de inhoudelijke behandeling.

Een van de verdachten in de zaak was Danzel Silos, beter bekend als Bigidagoe. Hij zou samen met AK aan het hoofd staan van rapformatie Zone 6 uit Holendrecht. Terwijl Silos zijn uitspraak in vrijheid af mocht wachten werd hij bijna twee weken geleden vermoord op de Rhoneweg in Sloterdijk. De vermeende schutter werd kort daarna aangehouden op de luchthaven van Parijs. De advocaat van de 20-jarige Amsterdammer sprak kort na de arrestatie de hoop uit dat de rust in de stad terug zou keren, doelend op de explosies die volgden na de moord op Bigidagoe. 

AK zelf zat tot maart 2022 nog vast voor het ontvoeren van een vrouw en haar twee dochters. Bij de vrouw gooide hij heet water in haar nek. Ook sloeg hij haar meerdere keren met een wapen. Hij werd vrijgelaten met een enkelband onder de voorwaarde dat hij Zuidoost, West en Noord niet in mocht. In de zaak is hoger beroep aangetekend en zal worden behandeld door het Gerechtshof. Daarbij staat AK nog steeds op de opsporingslijst van de Surinaamse politie voor een schietpartij bij een tankstation in Paramaribo. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938