Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Tim Kuijsten moet Amsterdamse ChristenUnie weer smoel én een zetel geven

4 april 2024, 07.00 uur · Aangepast 4 april 2024, 09.26 uur · Door Nicolai Brannan

Tim Kuijsten moet de Amsterdamse ChristenUnie weer op de kaart zetten. Twee jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt hij naar voren geschoven als de nieuwe lijsttrekker. Kuijsten woont nog in Utrecht, maar zijn kerk zit wel in Amsterdam. "Geen zorgen: we zijn er mee bezig, dus het duurt denk ik niet zolang meer voor ik in Amsterdam woon."

Kuijsten begon als stagiair bij de ChristenUnie in de gemeenteraad van Den Haag, was bestuurslid van de jongerenafdeling en is op dit moment persvoorlichter van de Tweede Kamerfractie. 

De nieuwe lijsttrekker woont nog in Utrecht. Zijn kerk - Amsterdam City Church - zit in de Q-Factory in Oost. "Ik ben wel veel in Amsterdam, want ik zit bij de kerk hier en doe daar heel veel. Bij die kerk zitten sowieso veel mensen die wel vaak in Amsterdam zijn, maar er niet wonen. Geen zorgen: we zijn er mee bezig, dus het duurt denk ik niet zolang meer tot ik in Amsterdam woon", aldus Kuijsten.

Kuijsten moet ervoor zorgen dat de ChristenUnie weer terugkomt in de Amsterdamse gemeenteraad. In 2022 verloor de partij haar ene zetel. De reden: stemmentrekker Don Ceder vertrok naar Den Haag en zijn opvolger Gerjan van den Heuvel had een heel ander profiel. Ook staat christelijke politiek in de stad sowieso onder druk, want ook het CDA haalde nog maar net één zetel in 2022 door een persoonlijke campagne rondom toenmalig fractievoorzitter Diederik Boomsma.

Quote

"Je moet kijken waar de energie zit, en ik zie dat in Amsterdam voluit voor het christelijke verhaal"

Tim Kuijsten, lijsttrekker ChristenUnie Amsterdam

ChristenUnie Amsterdam wil - als het ze lukt terug te komen in de raad - onder meer aandacht voor de kerken in de stad. De kerk van Kuijsten ervaart groeipijn: de Q-Factory is zo goed als te klein, maar het is moeilijk om een andere ruimte te vinden. Maatschappelijk vastgoed is schaars en op de vrije markt zijn de prijzen te hoog.

"Zondagochtend komen we hier heel vroeg en bouwen we alles op: techniek aansluiten en de hele zaal vullen met stoelen. We hebben tussen de 350 en 420 mensen de laatste tijd", zegt Kuijsten.

Hij vervolgt: "De ruimte voor kerken staat slecht op de agenda bij de huidige raad. De kerk is heel groot in Amsterdam, groter en belangrijker voor mensen dan ze door hebben. Geloof is voor Christenen het nummer één ding in het leven. Niet alleen in geloofsopzicht, maar ook maatschappelijk."

Samenwerking CDA

Een samenwerking met het CDA zit er voorlopig nog niet in, ook al is het nog maar de vraag of deze twee partijen los van elkaar een zetel kunnen bemachtigen in de stad. "Je moet kijken waar de energie zit, en ik zie dat in Amsterdam voluit voor het christelijke verhaal. Vanuit die gemeenschap en vanuit het verhaal van de ChristenUnie heb ik er vertrouwen in dat we er op eigen kracht kunnen komen. Als er ruimte is voor verdere samenwerking, dan is het altijd goed om te onderzoeken."

Genoeg tijd in ieder geval voor de campagne: in maart 2026 mag er weer gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].