Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

OM heeft deal met nieuwe kroongetuige over liquidaties in Amsterdam en Rotterdam

11 juni 2024, 12.09 uur · Aangepast 11 juni 2024, 13.42 uur
Door Alex van Schagen · Foto: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

Het Openbaar Ministerie heeft een kroongetuige-overeenkomst gesloten met Dominique K. om opdrachtgevers en andere betrokkenen te vervolgen voor meerdere moorden in Amsterdam en Rotterdam. K. is zelf ook veroordeeld tot vijftien jaar cel, maar in hoger beroep zou het OM inzetten op een halvering van zijn straf.

Het gaat om de moord op de 33-jarige Serdar Ay op 20 oktober 2020 in Osdorp en om  de beschieting op club Mad Fox op 29 juli 2020 op de Spuistraat. In Rotterdam gaat het om de moord op Ibrahim Azaïm in mei 2020 en voorbereidingshandelingen voor een moord op een 39-jarige man uit Rotterdam.

De 29-jarige kroongetuige heeft verklaringen afgelegd in ruil voor strafvermindering. Hij heeft het OM belangrijke informatie verstrekt over zowel zijn eigen rol als die van opdrachtgevers en uitvoerders. In mei 2022 is hij door de rechtbank in Amsterdam tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de betrokkenheid bij de moord op Serdar Ay. Daarnaast kreeg hij celstraf voor een gewapende overval een maand later op een belwinkel in Alphen aan den Rijn. Die zaken lopen nu in hoger beroep.

Nadat de betrouwbaarheid van de verklaringen is beoordeeld, heeft het OM besloten om met de 29-jarige verdachte een kroongetuige-overeenkomst te sluiten. Die is door het College van Procureurs-Generaal goedgekeurd en door de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam getoetst en rechtmatig bevonden.

De zaken waarover de kroongetuige heeft verklaard worden onderzocht door een rechercheteam van Amsterdamse en Rotterdamse rechercheurs, onder leiding van een team van Rotterdamse en Amsterdamse officieren van justitie. Ze worden behandeld door de Amsterdamse rechtbank.

Verklaringen van een kroongetuige kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de vervolging van verdachten van de zwaarste misdrijven. Daartegen wordt op een andere wijze vaak niet voldoende bewijs gevonden. De inzet van kroongetuigen kan dus helpen bij het aanpakken van criminele netwerken die anders niet of zeer moeilijk te stoppen zijn.

Toch is er ook een groot risico. In de geruchtmakende Marengo-zaak werd ook een kroongetuige ingezet. De broer en de advocaat van deze Nabil B. werd tijdens het proces vermoord. Ook Peter R. de Vries, vertrouwenspersoon van B., werd doodgeschoten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938