Start van hoofdcontent

Politiek

nl

MKB Amsterdam: 'Compenseer ondernemers tijdens herstellen van kades en bruggen'

5 maart 2020, 19.28 uur · Aangepast 5 maart 2020, 20.13 uur · Door Redactie

MKB Amsterdam roept de gemeente op om ondernemers te compenseren voor de overlast die zij mogelijk ervaren door de geplande herstelwerkzaamheden aan kademuren en bruggen. 

taxi1108

In Amsterdam verkeren veel kademuren en bruggen in slechte staat. De gemeente trekt daarom maarliefst 450 miljoen euro uit voor de hersteloperatie, die naar verwachting tientallen jaren gaat duren. 

'De noodzaak van het herstel van de kades en bruggen is echt wel voor iedereen duidelijk', benadrukt Guido Frankfurter, vicevoorzitter van MKB Amsterdam. Wel vindt hij dat 'de gemeente ondernemers door de moeilijke jaren heen moet helpen'.

Quote

'De gemeente moet ondernemers door de moeilijkere jaren heen helpen'

Guido Frankfurter, vicevoorzitter van MKB Amsterdam

'Het allerbelangrijkste is dat onze ondernemers zo vroeg mogelijk te horen krijgen wanneer de straat of brug voor de deur er voor enkele jaren uitgaat. En hoe lang dat gaat duren', aldus Frankfurter. 

Schadefonds

MKB Amsterdam vraagt onder meer om een schadefonds waarbij 100 tot 200 miljoen euro ter beschikking wordt gesteld. 'Het gaat hier veel verder dan het normale ondernemersrisico en het gaat ook nog eens tenminste 20 jaar duren', verklaart Frankfurter. 

Andere voorstellen zijn bijvoorbeeld tijdelijke vrijstelling van reclamebelasting, alternatieve laad- en losplaatsen en 'ruimhartiger' toestaan van bewegwijzering naar getroffen winkels.

'Economische freezone'

De VVD brak al eerder een lans voor ondernemers die mogelijk de dupe worden van de werkzaamheden. De partij vond de maatregelen van het stadsbestuur - dat in principe van plan is om de ondernemers financieel te compenseren - daarbij nog niet ver genoeg gaat. 

Zo pleitten raadsleden Anne Marttin en Marianne Poot voor een 'economische freezone', waarbij getroffen ondernemers de openbare ruimte kunnen gebruiken om een terras neer te zetten of een marktkraam te runnen. 'Het voorkomen van economische schade is immers veel beter dan het compenseren ervan', zo schreven ze.