Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Verkoop van AEB loopt vertraging op

17 maart 2020, 18.17 uur · Door Redactie

De verkoop van het Afval Energie Bedrijf (AEB) loopt enkele maanden vertraging op. De verwachting is nu dat pas ergens in de zomer een besluit kan worden genomen door de gemeenteraad. De eerder gestelde deadline van april of mei wordt niet gehaald.

AT5 / Luuk Koenen

Er wordt op dit moment nog informatie verzameld voor potentiële kopers van de afvalverwerker. Volgens het originele plan zou de raad in april of mei van dit jaar al een definitief akkoord kunnen geven, maar dat wordt nu dus meerdere maanden later. Wanneer er nu in de zomer groen licht kan worden gegeven, zegt het college nog niet.

Bedrijf is veranderd

Volgens het stadsbestuur is de dynamiek rondom het bedrijf de afgelopen tijd veranderd. De afvalverwerker zou in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen. 'Het AEB is nu bezig met het verder stabiliseren van de bedrijfsvoering en het doorvoeren van de benodigde herstructurering, wat van groot belang is voor het verkoopproces', stelt verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt.

De onderzoeken die nog gedaan worden voordat er tot een definitief verkoop kan worden overgegaan, duren nu langer dan in eerste instantie werd gedacht. Everhardt wil het bedrijf in deze fase niet verder belasten en vraagt daarom aan de raad meer tijd. 

Interim-directeur

Ook het feit dat er naar een nieuwe interim-directeur moet worden gezocht na het vertrek van Koos de Vink, gooit roet in het eten. De Vink legde begin dit jaar zijn functie neer. Hij zou plannen hebben gehad om de afvalverwerker zelf te gaan kopen. Dat vond de gemeente niet verenigbaar met zijn functie als leidinggevende binnen het AEB.

De afvalverbrander moest vorig jaar zomer gered worden van een faillissement. Er werden vele miljoenen euro's in het bedrijf gepompt om het overeind te houden. Een eerder plan van het college om het AEB onder te brengen bij de Noord-Hollandse publieke afvalverwerker HVC mislukte. Daarop besloot het stadsbestuur om alle aandelen van het AEB te verkopen.