Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meer natuur op de Zuidas: 'Van gebouw, naar straat, naar park, naar scheg'

11 juni 2020, 13.00 uur · Aangepast 11 juni 2020, 13.17 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

Bij de Zuidas denk je waarschijnlijk vooral aan kantoren. Toch wordt dit gebied steeds groener. Niet alleen in de openbare ruimte verschijnen bloemenperken, ook op en aan de gebouwen is groen te vinden. Om optimaal van het groen op de Zuidas te kunnen genieten ontwikkelen buurtbewoners Marian Heemskerk en José Apeldoorn een wandelroute langs al dat groen.

Het AT5-programma Bouw Woon Leef zoekt deze maand uit wat de staat van het groen in Amsterdam is. De Zuidas maakte de afgelopen jaren al een transformatie van een kantoorwijk naar een woon- en werkgebied door de komst van woningen, winkels en horeca. Landschapsarchitect Ton Muller vertelt hoe zijn team er samen met de gemeente Amsterdam voor zorgt dat de dichtbebouwde wijk toch óók groen wordt.

Dit doet de gemeente volgens de landschapsarchitect door ontwikkelaars en architecten uit te dagen, deels met verplichtingen, om groen te plaatsen in, op en aan de gebouwen. 'We hebben hier niet zo veel openbare ruimte omdat we heel veel bouwen. Daarom kijken we ook naar die private ruimte, naar de gebouwen zelf.' Voorbeelden van nieuwe gebouwen op de Zuidas met groen op de gevel zijn de Valley en appartementencomplexThe George.

Toch is er ook in de openbare ruimte plek gevonden voor waterverdragende groenstroken, ontworpen door Ton Muller. 'Het regenwater van de gebouwen en de straat komt in deze groene zone terecht.' Deze groenstroken houden het water vast van hoosbuien, bieden verkoeling en hebben een verscheidenheid aan planten die de biodiversiteit in de stad bevordert. 

Quote

‘Hier zie je hoe belangrijk het is om al die schalen van groen te verbinden'

Ton Muller - landschapsarchitect

Daarbij verbinden ze het groen van de gevels met het groen in de omgeving, bijvoorbeeld in het Beatrixpark.  Muller: 'Het Beatrixpark is weer verbonden met de kop van de Amstelscheg. Hier zie je hoe belangrijk het is
om al die schalen van groen te verbinden. Dus van gebouw, naar straat, naar park, naar scheg.'

Wandelroute langs het groen

Om het groen op de Zuidas voor iedereen beter vindbaar te maken ontwikkelen buurtbewoners Marian Heemskerk en José Apeldoorn een wandelroute. Tijdens het uitlaten van hun hondjes ontdekten ze dat de Zuidas verborgen achter de grote gebouwen, al heel wat mooie natuur heeft. 

Hun wandelroute won een prijs van de organisatie Amsterdam Zuidas waardoor Marian en Jose nu budget hebben om bewegwijzering te maken naar hun favoriete groene plekken op de Zuidas. Eind deze zomer zal de route online beschikbaar zijn en zal er in de openbare ruimte bewegwijzering zijn zodat mensen die bijvoorbeeld een half uur vertraging hebben met de trein, makkelijk het groen op de Zuidas kunnen vinden. 

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam.