Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Park Politiek blikt terug op roerig politiek jaar

3 juli 2020, 21.00 uur · Aangepast 8 juli 2020, 14.22 uur · Door Redactie

De gemeenteraad ging deze week met reces, en daarom blikken we in Park Politiek terug op dit roerige politieke jaar. 

AT5

In het begin van dit politieke seizoen leek er nog weinig aan de hand; niets leek het uitvoeren van de ambitieuze plannen van de coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP in de weg te staan. 

Het uit veiligheidsoverwegingen stilleggen van het Afval Energie Bedrijf (AEB) zorgde in september voor de eerste grote tegenvaller; de afvalverwerker moest met tientallen miljoenen van de gemeente overeind worden gehouden. Onenigheid over het reddingsplan resulteerde in het vertrek van wethouder Udo Kock (D66). Toch doorstond het stadsbestuur deze crisis.

Corona

En toen sloeg eind februari ook hier corona toe. Amsterdam werd door zijn bezoekers-economie harder getroffen dan andere regio's in het land. De binnenstad was van het één op het andere moment uitgestorven, werkloosheidscijfers liepen razendsnel op en een golf aan faillissementen lijkt onvermijdelijk.

De te drukke anti-discriminatiedemonstratie op de Dam bracht burgemeester Halsema flink in problemen; in een urenlang debat moest ze verantwoording afleggen. Hoe kon het zo misgaan? En door de economische neergang zullen er de komende tijd pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden om de begroting op orde te houden. 

Met politiek verslaggever Ruben Koops van Het Parool en debatleider en presentator van WNL's Haagse Lobby Martijn de Greve blikken we terug op dit roerige politieke jaar. 

🎧 Luister naar dit programma
Luister je liever naar deze aflevering? Dat kan. Dit programma bieden we, net als andere programma's, aan als audio via Spotify, Deezer, Apple Podcasts of
Google Podcasts.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938