Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zorgen om clusters van coronabesmettingen in Nieuw-West, de horeca en onder studenten

5 augustus 2020, 11.00 uur · Aangepast 5 augustus 2020, 11.23 uur · Door Redactie

De GGD Amsterdam en de veiligheidsregio maken zich ernstig zorgen over het oplopende aantal coronabesmettingen in de stad. Uit bron- en contactonderzoek van de gezondheidsdienst blijkt dat vooral jongeren tussen de 20 en 30 jaar nu besmet raken met het virus.

In een persbericht schrijft de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waarvan burgemeester Halsema de voorzitter is, dat er opvallende nieuwe clusters van coronabesmettingen aan het licht zijn gekomen. Clusters zijn besmettingen van drie of meer personen rondom dezelfde bijeenkomst.

Zo heeft de GGD nieuwe clusters geconstateerd onder mensen met een migratie-achtergrond in Nieuw-West, onder horecabezoekers in de binnenstad en onder studenten.

Studentenvereniging en stripclub

Afgelopen week besloten drie cafés in de stad hun deuren (deels) te sluiten nadat er meerdere coronabesmettingen hadden plaatsgevonden. Vanochtend werd bekend dat bij een stripclub in de Warmoesstraat tenminste tien personeelsleden en een klant besmet zijn geraakt. Ook bij het studenten corps werd een cluster van besmettingen vastgesteld. De kennismakingstijd bij A.S.C./A.V.S.V. is stopgezet.

De meeste nieuwe coronabesmettingen vinden plaats onder jong volwassenen van 20 tot 30 jaar oud. Mensen raken veelal besmet tijdens een bezoek aan de horeca, bij familie of vrienden thuis, of op een feestje.

Quote

'Opvallend is daarbij dat vooral jongeren nu besmet raken en daarmee een risico vormen voor de hele stad en regio'

Femke halsema, voorzitter veiligheidsregio

'Ik snap goed dat mensen elkaar weer opzoeken, dat ze behoefte hebben aan een feestje thuis, een huwelijk of een gezellige avond in de kroeg met vrienden. Dat zien we ook aan de toenemende drukte in de stad', zegt burgemeester Halsema. 'Maar uit de cijfers blijkt dat het coronavirus zich nu juist verspreidt op dit soort bijeenkomsten. Opvallend is daarbij dat vooral jongeren nu besmet raken en daarmee een risico vormen voor de hele stad en regio.'

De GGD en de veiligheidsregio benadrukken nogmaals dat Amsterdammers zich aan de coronaregels moeten houden. Vandaag geldt op enkele drukke plekken in de stad een mondkapjesplicht

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938