Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Zware vrachtwagens mogen Amsterdam niet meer in

20 mei 2021, 06.44 uur · Aangepast 20 mei 2021, 07.08 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Amsterdam scherpt de regels voor zwaar verkeer in de binnenstad flink aan. Vanaf 1 oktober 2021 krijgen voertuigen zwaarder dan 30 ton geen ontheffing meer voor het gebied binnen de Centrumring (s100). Op dit moment kunnen voertuigen tot 45 ton nog een ontheffing krijgen voor dit gebied. De maatregel is nodig om de bruggen en kademuren in de stad te beschermen en hun levensduur te verlengen.

Wethouder Egbert de Vries (Verkeer en Vervoer): “We zijn ons bewust dat we met deze maatregelen veel vragen van de logistieke sector, maar gelukkig zit de branche constructief met de gemeente aan tafel. Dat is van belang want deze aanscherping is bittere noodzaak vanwege de staat van onze bruggen en kademuren. De schade die veroorzaakt wordt door voertuigen uit de zwaarste categorie is vele malen groter dan door vrachtvervoer tot 30 ton. Met dit nieuwe beleid voorkomen we zoveel mogelijk nieuwe schade.”

Groter gebied

Het gebied waar de regels gaan gelden is iets uitgebreid ten opzichte van de huidige 7,5t-zone. De beperkingen golden alleen voor stadsdeel Centrum. Daarnaast kon zwaar verkeer zonder ontheffing nog gebruik maken van een aantal vrachtroutes in het centrum. In het aangescherpte beleid zijn deze routes komen te vervallen. Door als grens consequent voor de s100 te kiezen is een stuk van de Zeeheldenbuurt nu ook onderdeel van de zone. 

Ontheffing

Alle voertuigen zwaarder dan 7,5 ton hebben een ontheffing nodig om de zone in te komen. Aan deze ontheffing zijn gedragsregels gekoppeld, zoals niet parkeren binnen drie meter van de waterkant en stapvoets rijden over drempels. Voor voertuigen zwaarder dan 30 ton geldt dat bedrijven op zoek moeten gaan naar alternatieven. Alleen wanneer sprake is van een ondeelbare lading of bijzondere voertuigen kan een routeontheffing worden aangevraagd. Per aanvraag zal getoetst worden of de bruggen en kademuren op de route het gewicht van het voertuig aankunnen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938