De Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein wordt verbouwd. Het ooit zo hermetisch afgesloten complex, waar een deel van de Nederlandse goudvoorraad opgeslagen lag, wordt veranderd in een ontmoetingsplek voor Amsterdammers. Er komt onder andere een beeldentuin en een terras aan de Singelgracht.
Architectuurjournalist Jaap Huisman is enthousiast over de transformatie van het gebouw dat volgens hem zo veel meer bij de stad wordt betrokken. Het groen van het Frederiksplein loopt straks door naar de binnentuin van het bankgebouw en gaat Frederikspark heten. ''Het wordt een ongelooflijk groene band in de stad'', zegt Huisman.
In het nieuwe complex is straks veel aandacht voor duurzaamheid. Zo zal het energieverbruik van het gebouw met zo'n tachtig procent worden teruggedrongen. Ook de verbouwing wordt duurzaam aangepakt. De ronde toren die op de binnenplaats van het complex stond, is laag voor laag afgebroken. Het bouwwerk zal op een andere locatie opnieuw worden opgebouwd als verzorgingstehuis. Ook elementen uit de nog bestaande gebouwen worden hergebruikt. ''Het gebouw wordt eigenlijk op een heel slimme manier ontmanteld'', vindt Huisman.
''Ik verwacht wel een uitnodiging om straks als eerste binnen te mogen kijken''
De meeste Amsterdammers zijn blij met de vernieuwing: ''Een extra terras in de stad is altijd goed'', zegt een voorbijganger. Een buurtbewoner verwacht wel een uitnodiging om straks als alles klaar is, als eerste binnen te mogen kijken. Huisman zelf kijkt vooral uit naar de vlonder aan het water: ''Ik denk dat ik daar wel lekker in de zon ga zitten.''
Bouw Woon Leef staat deze maand in het teken van ombouwen. Meer informatie? Volg Bouw Woon Leef op Youtube, Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn. En bekijk dan ook de nieuwe Bouw Woon Leef aflevering: Een Tweede Leven!