Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoe houden we wonen in de regio Amsterdam betaalbaar? ''Gewoon extra huizen stampen, hoppakee''

4 maart 2022, 13.26 uur · Aangepast 4 maart 2022, 13.46 uur · Door Redactie i.s.m. Metropoolregio Amsterdam

De woningprijzen schieten door het dak: zowel kopen als huren wordt steeds duurder en het ziet er niet naar uit dat die ontwikkeling op korte termijn stopt. Wat betalen mensen in de regio Amsterdam voor hun woning? En welk deel van hun inkomen zijn ze daaraan kwijt? Bouw Woon Leef ging de straat op om het ze te vragen.

Een Amsterdammer die een woning huurt aan de Zuidas geeft aan 1900 euro te betalen voor 92 vierkante meter: ''Belachelijk. Echt belachelijk'', vindt ze dat. De stijgende huurprijzen zijn in haar ogen een groot probleem: ''Ik denk dat de helft van Nederland het op een gegeven moment niet meer kan betalen.'' Een voorbijganger die een kamer vond in Amstelveen had meer geluk: ''Ik betaal 650 euro inclusief alles.'' Wel geeft ze aan dat het op andere plekken in de metropoolregio een stuk lastiger was om iets betaalbaars te vinden: ''In Haarlem ben je voor zoiets al gauw 900 tot 1000 euro kwijt en dat vond ik gewoon zonde.''

Quote

''Ik betaal 1900 euro kale huur voor mijn woning. Belachelijk, echt belachelijk.''

voorbijganger

Meerdere voorbijgangers gaven aan dat ze zo’n 30 tot 35 procent van hun inkomen kwijt zijn aan hun woning: ''Net jammer'', vindt een jongen die onlangs een studio in Haarlem heeft betrokken. ''Het is een beetje duur, maar nog net te doen'', vindt een ander. ''Als het maar niet duurder wordt. Ik ben sinds vorig jaar met pensioen dus dan daalt je inkomen ook drastisch'', voegt een vrouw toe.

Om het een beetje behapbaar te houden zou de politiek moeten optreden, vinden de passanten. Als advies aan de wethouder Wonen zeggen ze: ''Huisjesmelkers moeten echt aangepakt worden naar mijn mening.'' Een ander is ook stellig: ''We moeten gewoon huizen stampen. Complexen neerzetten, hoppakee!''

Bouw Woon Leef staat deze maand in het teken van betaalbaarheid. Meer informatie? Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebookInstagram en Linkedin.