Start van hoofdcontent

Onderwijs

nl

Extra woningen en 24 miljoen euro: dit is de nieuwe aanpak van het lerarentekort

15 juni 2023, 06.30 uur · Aangepast 15 juni 2023, 10.18 uur
Door Flip Linssen · Foto: Pixabay

Onderwijswethouder Marjolein Moorman heeft de nieuwe Amsterdamse lerarenagenda 2023-2027 openbaar gemaakt. De afgelopen vier jaar is er via een Noodplan Lerarentekort gewerkt aan het verminderen van het lerarentekort in vooral het basisonderwijs. Deze aanpak wordt vier jaar uitgebreid en, waar het basisonderwijs de afgelopen jaren centraal stond, komt de focus nu óók te liggen op voortgezet onderwijs en het mbo.

De gemeente, schoolbesturen en onderwijsinstellingen werken al jaren samen om dit tekort terug te dringen, maar het tekort wordt ondanks alle aandacht alleen maar groter. "Ondanks de ontmoedigende prognoses mogen we het lerarentekort niet als het nieuwe normaal gaan zien", staat in het 46 pagina's tellende document. 

Het lerarentekort in het gehele primaire onderwijs is inmiddels 18,4 procent (176 fte), verdeeld over het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs. In het voortgezet onderwijs is het totale lerarentekort 6,9 procent met een uitschieter van bijna 10 procent op het vmbo. Eén ding is duidelijk: het vak van leerkracht moet zo aantrekkelijk en laagdrempelig mogelijk zijn en er mag een flinke smak geld tegenaan om de groei van dit tekort tegen te gaan: in totaal trekt de gemeente 24 miljoen euro uit om de nieuwe doelen te behalen.

Een handjevol woningen en meer zij-instromers

Op dit moment woont een kleine 60 procent van de leraren die in Amsterdam werken ook daadwerkelijk in de stad. Ongeveer 3.900 leraren wonen buiten de stad. In de afgelopen vier jaar zijn 112 woningen via de voorrangsregeling toegewezen aan leerkrachten. Nu moeten jaarlijks minimaal 40 woningen via deze regeling aan leerkrachten worden gegeven, dat minimum moet naar 60 vanaf volgend schooljaar.

De lerarenopleiding moet per jaar 5 procent meer beginnende studenten krijgen en volgens het plan gaat het aantal zij-instromers meer dan verdubbelen. Jaarlijks starten nu zo'n 120 mensen uit een ander vakgebied, het streven is om dit te verdubbelen naar 260. Waar de afgelopen jaren zij-instromers voor basisscholen de nadruk kregen,worden nu ook meer middelen uitgetrokken voor middelbaar onderwijs. Zo wordt een stadsbreed loket opgezet om mensen te helpen die de weg naar het vak niet vinden en worden middelbare scholen aan lerarenopleidingen gekoppeld om zij-instromers te begeleiden. Ook gaat een programma voor scholieren het beroep al bij jonge Amsterdammers op de kaart te zetten.

Quote

"Zonder extra middelen blijft de werkdruk hoog, dat heeft effect op het imago van het vak"

Lerarenagenda 2023-2027

De 'oneerlijke verdeling' van het lerarentekort moet worden verholpen door actief in te zetten op het opleiden van nieuwe leerkrachten op scholen die genoeg begeleiding kunnen bieden voor scholen die daarvoor de ruimte niet hebben. Nu is het tekort het grootst in Nieuw-West, Zuidoost en Noord.

Net als eerder is aangekondigd, wordt gekeken naar de optie om vakdocenten die niet geheel bevoegd zijn voor de klas te zetten. "Deze vormen van slim organiseren worden gemonitord, om zo in kaart te kunnen brengen wat het effect is op onderwijskwaliteit, het lerarentekort en de aantrekkelijkheid van het beroep."

Zo wordt er op basisschool Nellestein in Zuidoost al een geruime tijd geëxperimenteerd met een vierdaagse lesweek, waarbij de vijfde schooldag wordt ingevuld door professionals uit een bepaald vakgebied: "Zo hebben we bijvoorbeeld een vlogger op bezoek gehad die, onder begeleiding van een bevoegde leerkracht, de kinderen een workshop vloggen en filmen gaf", vertelde directeur Jenny Horstink eerder.

Genoeg leraren door goede schoolleiders

Het behouden van goede leraren begint bij het klimaat op school. Om die reden streven schoolbesturen ernaar om de uitstroom van startend personeel de komende vier jaar te halveren. "Zonder extra middelen blijft de werkdruk van leraren hoog en zal het effect hebben op de uitstroom van leraren en het imago van het vak", staat in het document. 

Op scholen waar het lerarentekort het grootst is, ontbreken ook het vaakst de vaste schoolleiders. Er wordt 1,5 tot 2 miljoen euro per jaar geïnvesteerd om schoolleiders te ondersteunen en te werven. Momenteel is die subsidie enkel 500 duizend euro. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938