Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente komt met nieuwe aanpak schimmelwoningen

24 november 2023, 16.50 uur · Aangepast 27 november 2023, 18.11 uur · Door AT5

Wie geregeld op AT5 kijkt is het vast niet ontgaan, er zijn veel Amsterdammers die leven in een vochtige en beschimmelde woning. 'Onacceptabel', schrijft wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting) vandaag in een brief aan de gemeenteraad. Daarom komt er, samen met woningcorporaties, een nieuwe aanpak waarbij er sneller ingegrepen moet worden bij schimmel.

AT5

"Helaas komt vocht en schimmel nog steeds voor in Amsterdamse woningen", schrijft Pels. Elke woningcorporatie pakte voorheen een melding op haar eigen manier, en tempo, op. En dat moet nu dus anders. Wanneer bewoners schimmel en vochtplekken melden bij hun woningcorporatie, die ze zelf niet kunnen weghalen, moet het probleem sneller opgelost worden. Het doel is dat er na twee weken een vakman op de stoep staan om de schimmel te verwijderen, de oorzaak in kaart te brengen en een plan te bedenken om het permanent op te lossen. 

De gemeente trekt in de nieuwe aanpak op met woningcorporaties, maar ook met de GGD, !WOON en bewoners. Het idee is dat er hierdoor een beter beeld ontstaat van de oorzaak van het vocht- en schimmelprobleem. ''De geleerde lessen dragen bij aan de continue verbetering van deze meerjarige aanpak", aldus de wethouder.

Langs deuren

In het schimmelplan valt ook te lezen dat elke corporatie de melding gaat registreren, net als de inspectie en de genomen maatregelen. De gemeente hoopt hier zinvolle informatie uit te halen die met elkaar vergeleken kan worden. In het vervolg nemen corporaties na drie maanden nog een keer contact op met bewoners om te kijken of het probleem nog steeds is opgelost. Indien nodig, komt er dan nog een keer iemand langs. 

De gemeente gaat daarnaast zelf proactief langs woningen om vocht en schimmel te signaleren en om energietips te geven. "De verwachting is dat we hiermee ook bewoners bereiken die normaal gesproken vocht en schimmel niet melden", schrijft de wethouder. 

Slechte gezondheid

Vocht en schimmel is een risico voor de gezondheid, erkent ook de gemeente in de brief. Een schimmelexpert van de GGD vertelde eerder aan AT5 dat "Mensen die in een schimmelige woning wonen, hebben vaker last van luchtwegklachten, hoesten, neusklachten en ook wel vaker last van astma." En als ze dan astma hebben, is die vaak ook nog eens zwaarder. 

Of het allemaal heeft gewerkt gaat de gemeente dit 'stookseizoen' op twee verschillende momenten evalueren. Een woordvoerder van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties laat weten dat het waarschijnlijk niet gaat lukken om altijd binnen twee weken iemand langs te sturen: "Daar hebben we simpelweg de capaciteit niet voor."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938