Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Aanpak veiligheid fatbikes duurt wethouder te lang: "Rijden nu al te veel kinderen onverzekerd rond"

3 april 2024, 16.56 uur · Aangepast 20.28 uur · Door Stella Vrijmoed

De aangekondigde veiligheidsmaatregelen van minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) omtrent fatbikes gaan verkeerswethouder Melanie van der Horst niet snel genoeg. De minister kondigde vorige week onder andere een verbod aan op opvoersetjes. Van der Horst: "We missen een verkoopverbod van illegale e-bikes en het onderzoek naar de kentekenplicht. We moeten echt snel handelen om de verkeersveiligheid te verbeteren."

Inter Visual Studio

Tieners of nog jongere kinderen die op e-bikes rakelings langs anderen scheuren, dwars door voetgangersgebied gaan of met hun telefoon in de hand rijden: veel Amsterdammers ergeren zich er kapot aan en het is rijgedrag dat de Vervoerregio Amsterdam grote zorgen baart. De risico's staan al langer op de agenda en in november vorig jaar vroeg de stad samen met 43 gemeenten het kabinet al om hulp in een brandbrief.

(On)zichtbare trapondersteuning

Daar heeft minister Harbers nu gehoor aan gegeven met een pakket maatregelen. Allereerst moet er een verbod komen op het hebben van een opvoersetje of gashendel op elektrische fietsen. Nu mag dat er wel op zitten, maar mag het niet áán staan. Bestuurders kunnen zo vrij makkelijk de trapondersteuning uit zetten bij een controle. Maar het plan is dat zoiets helemaal niet op de fiets mag zitten.

Handhaven van deze regel wordt nog wel even lastig, want de technologie gaat zo hard dat politiemensen niet altijd kunnen zien of een fiets op zo'n manier is gemanipuleerd. Een gashendel is nog wel zichtbaar, maar als het om software gaat, wordt dat lastiger.

Nieuwe rollerbanken

De Amsterdamse politie heeft sinds kort nieuwe rollerbanken waarop ook e-bikes kunnen, ter vervanging van de oude modellen, waar alleen (snor)scooters en bromfietsen op pasten. Een behoorlijke investering: een exemplaar kost rond de 17.000 euro. In heel Nederland komen er 247 nieuwe rollerbanken  In de praktijk komen ze bij bijna elk politiebureau te staan en sommige zullen meegenomen worden door verkeersteams om controles op locaties uit te voeren. 

Met het apparaat kan de snelheid van de fiets gemeten worden. Kan de fiets harder dan 25 km/u (of zonder te trappen harder dan zes km/u), dan krijgen gebruikers een boete van 290 euro. 

Het duurt trouwens wel even voordat de wet over die trapondersteuning is aangepast: minister Harbers verwacht ongeveer zes maanden. Zijn andere plan laat ook nog op zich wachten: pas in het volgende schooljaar gaan er voorlichtingsprojecten van start op scholen. De bedoeling hiervan is het communiceren van duidelijke regels voor het gebruik van elektrische fietsen en specifiek fatbikes.

Leeftijdsgrens

Ingrijpen door kinderen onder de zestien te verbieden om op een fatbike te rijden, is vooralsnog niet mogelijk. Dat toonde onderzoek vorige week aan. Een van de redenen: het is niet aangetoond dat de dikke banden echt zorgen voor gevaarlijkere situaties en dus wordt het juridisch lastig om fatbikes te onderscheiden van andere elektrische fietsen. Dan zou je dus álle e-bikes voor kinderen moeten verbieden en dat was dan ook weer niet wenselijk voor kinderen die lang naar school moeten fietsen, verklaarde een van de onderzoekers.

Quote

"We missen een verkoopverbod van illegale e-bikes en het onderzoek naar de kentekenplicht"

Wethouders Melanie van der Horst en Bas van Leeuwen (Haarlem)

Wethouder Melanie van der Horst en haar Haarlemse collega Bas van Leeuwen, initiatiefnemers van de brandbrief naar de minister, noemen het alsnog 'noodzakelijk om een minimumleeftijd van tenminste 12 jaar te verkennen'. Ze zijn blij dat hun oproep gehoord is door de minister en dat hij opvoersetjes wil gaan verbieden. "Maar er is meer nodig om tot een aanvalsplan te komen. We missen bijvoorbeeld een verkoopverbod van illegale e-bikes, de handhaving op de opvoersetjes en het onderzoek naar de kentekenplicht."

Ook noemen ze het zonde om te wachten met voorlichting tot na de zomervakantie. "Het probleem speelt nu en hoe meer kinderen met illegale e-bikes de straat op gaan, hoe erger het wordt. Er rijden nu al veel te veel jonge kinderen onverzekerd en veel te hard rond, we moeten echt snel handelen om de verkeersveiligheid te verbeteren."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938