Start van hoofdcontent

Centrum

nl

Museum Ons' Lieve Heer op Solder uitgeroepen tot Europees erfgoed

11 april 2024, 17.09 uur · Aangepast 12 april 2024, 07.56 uur · Door AT5

Een van de oudste musea in het hart van onze stad, Ons' Lieve Heer op Solder is erkend als Europees erfgoed. De zeventiende-eeuwse schuilkerk werd in maart vorig jaar al voorgedragen als kandidaat voor dit Europese label, maar kreeg de officiële titel vandaag toegekend. 

Arjan Bronkhorst / Museum Ons' Lieve Heer op Solder

Het museum laat in een reactie weten 'extatisch te zijn' met de toekenning. "Dat we deze titel hebben gekregen, is superbijzonder. In het jaar dat Amsterdam 750 jaar bestaat en wij 166 jaar (als museum, red.). Dit laat echt zien dat we ons altijd goed inzetten voor onderwerpen waar we voor staan, hier doen we het met zijn allen voor."

Schuilkerk

Ons' Lieve Heer op Solder is een oude katholieke kerk die in de 17e eeuw gebouwd werd op de bovenste drie verdiepingen van een grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal. Het museum diende na de Reformatie als schuilkerk waar katholieken terechtkonden. Hun kerkdiensten werden in die tijd gedoogd in Amsterdam, maar de gebedshuizen waarin ze plaatsvonden mochten van buitenaf niet herkenbaar zijn.

Het Europees Erfgoedlabel wordt toegekend aan erfgoedlocaties met een bijzondere symbolische waarde voor Europa. Een voorwaarde is dat de locaties een bijzondere rol hebben gespeeld in de Europese geschiedenis en cultuur of bij Europese integratie. 

Vrijheid van godsdienst

Volgens het museum is de schuilkerk een tastbaar voorbeeld van een belangrijk moment uit die geschiedenis. "Vrijheid van geweten en godsdienst werd in de zeventiende eeuw in diverse Europese verdragen vastgelegd om een eind te maken aan oorlog en geweld. De vrije democratische samenleving die Europa kenmerkt is hierdoor ontstaan."

Het is de vijfde keer dat het label in Nederland wordt toegekend. Eerder gebeurde dat bij Kamp Westerbork, het Vredespaleis, het Verdrag van Maastricht en de Koloniën van Weldadigheid het Europees Erfgoedlabel. Elke twee jaar worden nieuwe erfgoedlocaties geselecteerd voor het label. 

Behoud museum 

Opmerkelijk is dat het museum in 2020 door een subsidiestop vanuit het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) nog bijna de deuren moest sluiten. Een petitie, die meer dan 13.000 keer werd ondertekend, werd opgezet om het museum te redden en aan wethouder Touria Meliani overhandigd. De gemeente wilde de sluiting hoe dan ook voorkomen en stelde in augustus 2020 extra geld beschikbaar.

Het museum mag de titel volgende week tijdens een speciale ceremonie in Antwerpen in ontvangst nemen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938