Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Hooggespannen verwachtingen bij crisisberaad Ajax: dit staat er vanavond op het spel

25 april 2024, 14.00 uur · Aangepast 25 april 2024, 16.04 uur · Door Maarten Westerduin

Het zijn rare tijden bij Ajax: zelden krijgt een vergadering van de club meer aandacht dan een wedstrijd, maar deze week lijkt dat even anders te zijn. Een dag na het 2-2 gelijkspel tegen laagvlieger Excelsior staat er een ledenvergadering op het programma die belangrijk kan zijn voor de toekomst van de club.

Update: Inmiddels heeft Ajax bekendgemaakt dat Kroes in de vorm van technisch directeur aanblijft. Daarmee is een eventueel ontslag van de baan.

AFC Ajax / AT5

De bijeenkomst werd een kleine twee weken geleden speciaal ingelast om de situatie rondom de kersverse Ajax-directeur Alex Kroes te bespreken. Kroes werd begin deze maand op non-actief gezet door de raad van commissarissen (RvC), omdat hij aandelen had gekocht op een moment dat hij als één van de weinigen wist dat hij directeur bij de club zou worden.

De machtsstrijd

Handel met voorkennis, aldus de RvC, die Kroes direct besloot te schorsen. Als het aan RvC-voorzitter Michael van Praag ligt, is er geen weg meer terug. Maar al snel wordt duidelijk dat lang niet iedereen binnen Ajax het met Van Praag eens is. Zo heeft de oud-voorzitter van de club geen vrienden gemaakt met de supporters, die vlak voor de thuiswedstrijd tegen FC Twente al massaal steun uitten voor Alex Kroes.

Nog belangrijker: Kroes geniet steun van de bestuursraad, die zowel de leden, 73 procent van de aandelen én de supporters vertegenwoordigen. Volgens de bestuursraad loopt de RvC te hard van stapel door Kroes zo snel te ontslaan en is zijn aanstaande vertrek schadelijk voor de club, omdat de wederopbouw van Ajax daarmee dreigt vast te lopen.

De bestuursraad kan er zelf niet voor zorgen dat Kroes op zijn plek blijft zitten, maar kan wel formeel het vertrouwen in de RvC opzeggen. Een officieel besluit daarover komt er vanavond nog niet, maar mogelijk wordt er wel meer duidelijk over de intenties van de bestuursraad.

In deze video leggen we uit waarom de bestuursraad een belangrijke rol speelt binnen Ajax.

Eén ding is duidelijk, de bestuursraad is ontevreden over de manier waarop Kroes aan de kant is gezet. Ook de manier waarop de RvC het onderzoek naar de mogelijke belangenverstrengeling van voormalig technisch directeur Sven Mislintat heeft laten uitvoeren, staat ter discussie. Dat onderzoek is nooit openbaar gemaakt; zelfs de bestuursraad heeft het niet kunnen lezen.

De agenda

Aan het verhaal van de machtsstrijd bij Ajax kan tijdens de vergadering van vanavond een nieuw hoofdstuk toegevoegd worden. Alle hoofdpersonen zullen op De Toekomst ten tonele verschijnen: van Michael van Praag tot Alex Kroes.

Als eerste komt Michael van Praag aan het woord. Naar verwachting blijft hij bij zijn standpunt en zal hij vooral uitleggen waarom hij vindt dat er voor Kroes geen weg meer terug is, maar in theorie kan hij ook op zijn besluit terugkomen.

Daarna zal Ernst Boekhorst als voorzitter van de bestuursraad hoogstwaarschijnlijk vertellen waarom hij wil dat de RvC het besluit terugdraait. Als laatste zijn de aanwezige leden van Ajax aan het woord. Eén van die aanwezigen is niemand minder dan Alex Kroes zelf.

Kroes heeft zelf één keer gereageerd op zijn schorsing, maar houdt zich nu al ruim drie weken stil. Als hij achter de microfoon gaat staan, is het dus de eerste keer in lange tijd dat hij zich over de situatie uitspreekt.

De scenario's

Als de RvC en de bestuursraad er niet samen uitkomen, en die kans is groot, dan is het de vraag wat de bestuursraad gaat doen. Eén de scenario's is dat de bestuursraad formeel het vertrouwen in de Raad van Commissarissen opzegt: iets wat binnen Ajax de 'nucleaire optie' is gaan heten. Overigens is de RvC nog maar voor de helft intact, omdat Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen twee weken geleden opstapten.

Want met het opblazen van die bestuurstak komt de toekomst van de club voor een deel in handen van de ondernemingskamer (onderdeel van de Amsterdamse rechtbank), die in dat scenario de nieuwe leden van de RvC moet benoemen.

Blijft de RvC zitten zonder dat er toegegeven wordt aan de eisen van de bestuursraad, dan lijkt het einde van Kroes in zicht. Op 21 mei, tijdens de aanhoudersvergadering, kan het ontslag worden bekrachtigd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938