Start van hoofdcontent

Damsko

nl

Miniserie Gozers #6: De kat & de klager

18 mei 2024, 11.06 uur · Aangepast 18 mei 2024, 11.25 uur · Door Waldy van Geenen

In de miniserie Gozers volgt AT5 de nieuwe eigenaren van eetcafé Goos in de Rivierenbuurt in Zuid. Zes maanden geleden kochten negen buurtbewoners de kroeg, om die te behouden voor de buurt. In de laatste aflevering leren we hoe de Gozers onderling compromissen sluiten, de financiën bewaken en dat er een geheimzinnige buurtbewoner is, die klachten indient tegen het café.

"Na zeven maanden zaken doen met elkaar nog niet één keer." Eigenaar en manager Raymond zit in een halfdonker café Goos na sluitingstijd. Hij legt uit hoe het komt dat de groep van negen buurtvaders de zaken zo goed op orde heeft met elkaar. "We hebben echt nog niet één keer ruzie of een aanvaring gehad onderling. Dat verbaast me wel. Iedereen vertelt gewoon wat hij vindt, en we komen er samen altijd uit, we hebben respect voor elkaar."

Maar dat je als Gozer soms ook water bij de wijn moet doen, en dat niet altijd jouw mening wordt gehonoreerd, weet ook Bruno. Hij was vanaf het begin niet bepaald gek op kat Hero die in de kroeg woont. "Ik vind het niet een hygiënisch en schoon, zo'n kat in een restaurant. Maar laten we voorop stellen, ik heb respect voor dieren." Kat Hero woont al jaar en dag in café Goos. Hij woonde vroeger bij de buren, maar verhuisde ooit naar de kroeg. De vorige eigenaar kreeg hem bij de inboedel, en zo ook de Gozers. Bruno heeft inmiddels een kammetje gekocht om de kattenharen van de banken te verwijderen, en hij heeft er vrede mee. "Als je foto’s opzoekt online van Goos, dan zie je de kat erop staan. Ook voor onze tijd hier. Dus hij is welkom."

Gozers Adriaan en David in gesprek met stadsdeelvoorzitter Bart Vink (links) - AT5

Boksen met twee handen op je rug

De negen eigenaren worstelen al een tijd met het terras op het plein, dat eerst officieel gedoogd werd door de gemeente. Bij een vergunningsaanvraag om de boel officieel te maken, kregen zij nee op rekest. Om toch werk te maken van een toekomstige vergunning op het plein doen Gozers David en Adriaan een pitch bij stadsdeelvoorzitter Bart Vink. Hij laat hen echter weten die niet af te willen geven in verband met precedentwerking. Adriaan: "Ze willen dat de Maasstraat een winkelstraat blijft, en niet verandert in een horecagebied net als De Pijp. Maar we hebben na ons gesprek een opening, en hebben een vervolggesprek gepland. Dus we blijven positief."

Wat minder positief zijn de vier- of vijftal klachten die volgens de Gozers constant wordt ingediend door waarschijnlijk één onbekende buurtbewoner. Het gaat dan vaak over geluidsoverlast, terwijl het café zich redelijk strikt houdt aan de openingstijden van het terras. Manager Raymond frustreert zich over de situatie. "We hebben al twee waarschuwingen gehad en als er nog een derde bijkomt, kan het zomaar consequenties hebben voor ons, denk aan strafmaatregelen of een boete."

Ook Adriaan baalt ervan, omdat het hele idee van het overnemen van het eetcafé juist is ontstaan om iets voor de buurt te doen. "Het is alsof je met je handen op je rug vastgebonden staat en een klap krijgt. Je hebt geen idee waar die klap vandaan komt, en je kan er niks tegen doen." De vraag blijft, zo vlak voor de aanvang van het terrasseizoen, of en hoe de Gozers met café Goos de zomer goed gaan doorbrengen zonder pleinterras.


De miniserie 'Gozers' is onderdeel van het programma Damsko.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938